Jocuri pentru copii si board games - beneficii si recomandari

Board games-urile pentru copii creeaza oportunitati de invatare dar si un mod placut de a petrece timpul in familie. Jocurile pentru copii introduc intr-un mod distractiv concepte educative STEM, abilitati de logica si socializare. Ce jocuri sa alegi pentru copilul tau in functie de varsta? Cand sa alegi jocuri de cooperare, de memorie sau de logica?

Exista voci care sustin ca board games-urile pentru copii au pierdut teren in fata tehnologiei, insa noi credem ca tocmai au castigat. Jocurile pentru copii sunt acum o metoda de conectare valoroasa, cu prietenii sau cu familia. Jocurile pentru copii sunt despre invatare si socializare autentica, sunt o pauza din ritmul rapid al tehnologiei si, la sfarsitul zilei, merg minunat impreuna.

Poate cel mai evident beneficiu al board games-urilor este timpul de calitate petrecut impreuna cu familia sau cu prietenii. Dar acesta nu este singurul beneficiu al introducerii jocurilor in viata copiilor. Te invitam sa descoperim impreuna aspectul educativ al jocurilor pentru copii.

 

1. Jocuri educative ce creeaza oprtunitati de invatare timpurie

Producatorii de jocuri pentru copii au gasit o metoda de a face invatarea si mai distractiva creand jocuri educative pentru prescolari, incepand chiar cu varsta de  2 ani. Jocurile pentru copii urmaresc invatarea fomelor, a culorilor, a numerelor si chiar sunt foarte eficiente in procesul de invatare. Toate acestea pentru ca ofera un context, o poveste in care invatarea formelor de exemplu devin un scop in sine, clar, precis si cu rezultate simple dar minunate pentru copii. 

Universul creat de jocurile pentru copii este unul fascinant, frumos ilustrat si colorat. Acesta urmareste captarea atentiei copilului evitand in acelasi timp supra stimularea. Jocurile pentru copii de 2-3 ani contin piese mari, de lemn, sau din carton rezistent si sunt gandite sa reziste conditiilor speciale create de un toddler. Jocurile de la Haba pentru copii de 2-3 ani sunt tare indragite de copii si ii ajuta sa invete prin joaca despre: numere, culori, frome, fructe, animale sau sunete. Sunt perfecte ca primele jocuri ale copilului tau fiind dezvoltate in cooperare cu psihologi si specialisti in educatie. Aceste jocuri ii familiarizeaza pe copii cu ideea de reguli si respectarea acestora. Prin urmare board games-urile transmit o lectie foarte valoroasa pentru orice copil despre reguli si consecintele acestora. 

Jocurile pentru prescolari urmaresc imbunatatirea coordonarii ochi-mana si a indemanarii. Manipularea pieselor din joc si a cartonaselor de joaca este un exercitiu bun de motricitate fina. Majoritatea jocurilor pentru copii de 2-3 ani ofera figurine de lemn simpatice ce pot fi folosite de copii si in afara jocului in momentele de joaca libera, independenta. Jocurile de la Haba pentru copiii de 2-3 ani sunt recunoscute pentru figurinele simpatice si detaliate pe care le creeaza.

2. Board games-urile stimuleaza dezvoltarea creierului

Producatorii de jocuri creeaza unele jocuri ce pot fi considerate manuale de invatare. Jocurile de strategie sau jocurile de logica pentru copii au rolul de a dezvolta gandirea critica a copiilor si capacitatea lor de a rezolva probleme. 

Jocurile de logica pentru copii ii ajuta pe acestia sa isi dezvolte abilitatea de a recunoaste si a continua modele si secvente, memoria si abilitatile de planificare.

Invatarea prin joaca este poate una dintre cele mai importante lectii ale copilariei. Jocurile Smart Games pentru copii sau cele de la Blue Orange, Gigamic sau Thinkfun sunt concepute sa stimuleze abilitatile cognitive si lingvistice intr-o maniera distractiva si captivanta. 

Copiii pot invata despre orientarea in spatiu prin jocuri precum Three Little Piggies (Cei trei purcelusi)  de la Smart Games sau pot stimula perceptia vizuala si capacitatea de a rezolva probleme prin provocarile jocului Colour Code de la Smart Games.

joc-cei-trei-purcelusi-smart-games

Studiile de specialitate arata ca board games-urile pentru copii ajuta la dezvoltarea urmatoarelor abilitati cognitive: concentarea, gandirea flexibila, logica, memoria, planificarea, rezolvarea problemelor, orientarea in spatiu si perceptia vizuala.

3. Jocurile pentru copii construiesc increderea in sine

Jocurile pentru copii sunt concepute sa le ofere copiilor satisfactia lucrului implinit cu forte proprii. Prin rezolvarea provocarilor din cadrul jocului, copiii vor simti satisfactia implinirii obiectivelor individuale. Copiii vor simti mai tarziu si satisfactia gasirii unor solutii pentru provocarile mai complexe, ce la inceput le pareau de neatins.

Provocarilor jocurilor pentru board games sunt gandite sa creasca treptat in complexitate pentru a-i provoca pe gandi sa gandeasca creativ pentru a gasi noi solutii si abordari pentru situatii similare. 

Aceasta crestere treptata a complexitatii ii invata pe copii o lectie valoroasa: oricat de mare ar parea un obiectiv, incepe cu pasi mici si vei vedea ca vei ajunge acolo. Impartirea unui obiectiv in final in pasi mici, simpli este o gandire ce ii va ajuta sa abordeze aproape orice domeniu pe care si-l doresc sa-l invete.

4. Board games-urile pentru copii ii ajuta sa isi dezvolte abilitatile lingvistice

Jocurile pentru copii creeaza un univers de poveste unde se vor desfasura provocarile specifice varstei. Discutiile ce se nasc in jurul acestei povesti ii ajuta pe copii sa isi extinda vocabularul, invatand noi termeni si noi tipuri de dialoguri.

Chiar incepand cu varsta de 2 ani, jocurile ii invata pe copii o serie noua de cuvinte intr-un mod vizual, simplu si usor de retinut. De exemplu, jocul Bunny Boo de la Smart Games pentru copii de 2 ani ii invata pe copii " sus" "jos" "inauntru" "afara" intr-un mod usor de inteles si retinut. Jocul Primea mea livada de la Haba ii invata pe copii despre fructe, culori si numarat (pasii corbului pe poteca, furctele din copac sau din cos).

board-game-prima-mea-livada-haba

Modul in care parintii introduc un board game in viata copilului poate avea un mare impact asupra succesului acestuia. Producatorii de jocuri pentru copii Haba ii incurajeaza pe parinti cand deschid cutia jocului sa aiba urmatoarea abordare:

  • Scoateti impreuna cu copilul piesele de joc din cutie si numiti-le sau discutati impreuna cu el despre ce piese se gasesc acolo (depinde de varsta copilului)
  • Explorati liber impreuna cu copilul piesele de joc si vorbiti despre ce ar putea sa fie jocul, despre ce vedeti, ce simtiti si ce credeti ca urmeaza sa se intample
  • Cititi povestea jocului (daca exista o astfel de descriere in brosura cu instructiuni) sau creati o poveste a jocului pentru a fi cat mai atractiv copilului
  • Cititi impreuna regulile jocului si incercati sa le repetati pentru a fi siguri ca sunt intelese de toata lumea
  • Discutati despre ce se intampla daca nu se respecte regulile
  • Discutati despre finalul jocului (aici difera in functie de tipul jocului de cooperare sau de competitie) si discutati putin despre ce inseamna sa fii castigat sau sa fi pierdut.

 Copiii vor invata sa comunice cu ceilalti jucatori intr-un mod cat mai clar - isi vor structura ideile si intentiile pentru a le transmite echipei. In special in cadrul jocurilor de cooperare pentru copii, acestia trebuie sa gaseasca o metoda edicienta sa comunice pentru a atinge un obiectiv comun. 

Pe langa largirea vocabularului prin invatarea unor termeni specifici fiecarui joc copiii vor invata despre moetode de comunicare atat in timpul jocului cat si metode de comunicare a victoriei sau a infrangerii. 

Studiile arata cum comunicarea in cadrul unui board games este mai usoara pentru copiii. Obiectivul comun al jocului si intelegerea unor reguli simple acceptate de toti jucatorii ii face pe copiii sa se simta mai in largul lor sa comunice.

 5. Dezvoltarea abilitatilor sociale in cadrul jocurilor pentru copii

Primele jocuri pentru copii sunt in general adresate unui singur jucator. Acesta s-a demonstrat ca este modul ideal de a introduce jocurile in viata copiilor. Parintii copilului vor fi probabil primii jucatori cu care copilul va impartasi un joc pentru a se familiariza cu situatiile ce pot aparea.

Board games-urile pentru copii de 2 ani + introduc in general un personaj din poveste pentru a concura cu copilul tau - iar el si ceilalti jucatori joaca impreuna in echipa. Asa este si in cazul jocului Prima mea livada de la HABA, copiii concureaza impotriva unui corb, iar ei ori castiga cu totii impreuna, ori pierd la fel. Un alt joc tare indragit ce contine aceeasi abordare este Mica Cooperare de la Djeco . Abia dupa ce copilul se familiarizeaza cu regulile jocurilor si ideea castigator - pierzator se recomanda jocurile de competitie unde copii concureaza unul impotriva celuilalt. Un astfel de joc este Micul Pinguin de la Haba, unde exista trei perechi de pinguini ce concureaza pentru a ajunge primii la mancare, ei avansand in urma miscarilor inscrise pe zar.

board-game-haba-micul-pinguin

Din momentul in care copiii se simt pregatiti sa joace impreuna cu alti copii, acestia vor invata o alta lectie valoroasa - despre lucrul in echipa. Copiii de diferite varste, avand diferite calitati vor invata sa lucreze impreuna pentru a indeplini obiective comune. Este important totusi sa se aleaga un joc potrivit pentru varsta tuturor participantilor in situatiile in care nu este posibil ca acestia sa aiba toti varste apropiate.

In cadrul board games-urilor pentru copii acestia invata sa fie atenti la cei din jur. Poate ca asta inseamna sa incerce sa ghcieasca cum gandesc si care va fi urmatoarea lor msicare, poate invata sa le citeasca expresiile faciale si sa le acorde o semnificatie in joc, copii devin mult mai constienti de cei din jurul lor in timpul unui joc.

Board games-urile pentru copii ii invata pe acestia o noua lectie valoroasa: invatam sa pierdem si sa gresim. Copiii au sansa sa invete de mici despre rezilienta - cum sa reactioneze in situatii nefavorabile. Desi nu este o lectie usoara pentru copii, de fapt nici pentru adulti nu este, in cazul jocurlior vor invata sa piarda intr-un mediu sigur. Acesta este poate cel mai important aspect. Copii care sunt laudati pentru efortul pe care l-au depus intr-un joc si nu doar pentru faptul ca au castigat vor face fata mult mai usor infrangerilor. Pentru rezultate cat mai bune puteti incuraja copiii, atunci cand au castigat si atunci cand au pierdut, sa se gandeasca la joc, sa se analizeze sa vada unde au facut progrese si unde mai au de invatat. Copiii pot fi invatati de mici sa se orienteze catre proces si nu catre rezultat.

6. Board games-urile pentru copii ii invata sa navigheze prin situatii noi

La fel ca in cazul jocurilor de rol, unele board games-uri pentru copii au fost concepute pentru a-i ajuta sa inteleaga diverse situatii din viata lor. Prin joaca, copiii se gasesc intr-un mediu sigur unde pot explora si intelege elemente care le sunt noi, sau ii sperie.

Un astfel de joc pentru copii este cel de la HABA - La doctor. Jocul recomandat copiilor de 2 ani+ ii ajuta sa devina doctor si sa invete ce se intampla in timpul unei vizite la cabinet. Copiii se vor simti mult mai in largul lor data viitoare cand fac o vizita la pediatru deoarece s-au familiarizat cu obiectele si situatiile ce le pot intalni ei acolo.

primul-meu-joc-haba-la-doctor

7. Jocurile STEM pentru copii si avantajele lor

Copiii pot invata de mici abilitati STEM (Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica) prin jocuri premiate. Lumea stiintifica devine accesibila copiilor prin joaca. Provocarile board games-urilor STEM pentru copii sunt gandite sa ii introduca pe copii intr-un univers unde vor invata organic terminologia unui anumit sector stiintific.

Jocurile STEM sunt gandite pe principiul invatarii active - copiii invata noi principii matematice sau fizice si le aplica imediat in diverse situatii. Experimentarea si gandirea critica sunt printre calitatile dezvoltate si incurajate de acest tip de jocuri.

 Un board game STEM pentru copii ii invata sa rezolve provocari intr-un mod strategic prin aplicarea si compararea mai multor teorii stiintifice. Jocurile Thinkfun sunt un exemplu minunat de STEM board games pentru copii iar noi recomandam jocul Circuit Maze pentru a face cunostinta cu aceasta ramura a board games-urilor pentru copii.

joc-circuit-maze-thinkfun

 Jocuri de cooperare pentru copii vs jocuri de competitie

Un joc competitiv pentru copii este jocul in care exista un castigator si un pierzator clar. Un joc de cooperare este acela unde mai multi jucator lucreaza catre un scop comun, iar ei castiga sau pierd impreuna.

Jocurile de competitie sunt jocuri clasice si vin cu lectia valoroasa de a invata sa castigi si a invata sa pierzi. Construirea rezilientei in cadrul jocurilor poate incepe din copilarie cu ajutorul parintilor. Daca acestia isi invata copilul sa se focuseze pe proces (ce a facut bine, ce putea face mai bine) indiferent de pozitia pe care se afla (castigator sau pierzator) copilul va avea de castigat in multiple situatii din viata lui. Aceasta lectie desi este valoroasa nu este tot timpul una usoara, in special pentru un copil. Un joc de competitie indragit de intreaga familie este cel in care povestea este una fascinanta, provocarile sunt captivante iar calitatea jocului ne face sa apreciem timpul petrecut impreuna si nu neaparat castigatorul. Un astfel de joc este Dragomino de la Blue Orange.

joc-dragomino-blue-orange

Alternativa pentru competitie este cooperarea.

In jocurile de cooperare pentru copii, latura socio-emotionala este una pozitiva, copiii lucreaza impreuna pentru a indeplini provocarile jocului. Copiii invata sa asculte si sa comunice, sa faca compromisuri si sa imparta. Jocurile de cooperare ne invata despre ce rezultate minunate putem atinge cand ne jucam si lucram impreuna. Printre jocurile de cooperare pentru copii premiate si printre recomandarile noastre se afla Casuta soriceilor de la Gigamic. 

joc-casuta-soriceilor

 Jocuri de logica pentru copii si jocuri de memorie

Jocurile de logica sunt in general jocuri pentru un singur jucator si au un rol aparte in dezvoltarea copiilor. Jocurile de logica stimuleaza concentarea, gandirea critica si abilitatea de a rezolva probleme. Poate printre cele mai cunoscute, apreciate si premiate jocuri de logica pentru copii sunt cele de la Smart Games.

Smart Games a adus lumea povestilor clasice in universul jocurilor de logica pentru copii si a creat jocuri cu un numar impresionant de provocari. Incepand cu varsta de 3 ani, copiii pot sa descopere o multitudine de jocuri ce ii vor ajuta sa isi dezvolte abilitatile cognitive.

joc-snow-white-deluxe-smart-games

Atentia la detalii, concentrarea si abilitatile cognitive se imbunatesc in cadrul jocurilor de memorie. Aceste jocuri sunt deseori intalnite si indragite si in educatia Montessori pentru calitatile sale educative. Jocurile de asociere si de memorie pot conduce si la dezvoltarea limbajului si a abilitatilor de asociere sau recunoastere/ continuare a secventelor. Noi am indragit jocurile memo de la Goki si le recomandam cu orice ocazie.

joc-loto-si-memo-goki

 Va multumim ca ati copilarit alaturi de noi si va dorim spor la joaca :)