Seturile de construit pentru copii - beneficii si recomandari

Seturile de construit pentru copii ajuta la dezvoltarea motricitatii fine, a imaginatiei si a concentrarii. Cum sa alegi cele mai bune seturi de construit in functie de varsta?

Beneficiile seturilor de construit din lemn sau ale seturilor magnetice - despre toate acestea vom scrie putin mai jos. Bine ai venit in lumea jocurilor de construit!

Unele dintre jucariile care au supravietuit testului timpului si au fost indragite de copiii indiferent de perioada in care au copilarit sunt seturile de construit. Seturile de construit au o magie aparte si sunt iubite de copii pentru universul pe care il creeaza plin de creativitate si de povesti.

Seturile de construit sunt un instrument de invatare foarte puternic. Studiile de specialitate in domeniul educatiei au observat o serie importanta de beneficii educative in cadrul jocurilor de construit. In plus, acestea mai sunt si distractive!

Beneficiile seturilor de construit pentru copii

Specialistii au observat beneficii educative in cadrul jocurilor de construit atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Copiii vor invata, de la o varsta mica, despre forme, culori, numere si cantitati - acestea sunt o parte din avantajele pe termen scurt a cuburilor de construit. In plus acestia vor dobandi notiuni de geometrie, fizica si orientare spatiu - acestea stau la baza abilitatilor de scriere si citire din viitor.

jucarie-indemanare-bebelus-bile-haba

1. Seturile de construit ajuta la dezvoltarea motricitatii fine

Manipularea cuburilor de construit de lemn, a pieselor LEGO sau a pieselor magnetice este un exercitiu fantastic pentru dezvoltarea corecta a muschilor mainii. Piesele de construit sunt dimensionate perfect pentru mainile copiilor, trebuie doar sa respectam recomandarile producatorilor. Printre primele seturi de constructie magnetice se adreseaza copiilor de 1 an si mai mari. Brand-ul Smartmax a creat o serie de seturi de constructie magnetice supra dimensionate si sigure pentru copiii incepand cu varsta de 1 an. De la 18 luni exista piese magnetice speciale pentru copii de la Magformers, iar incepand cu varsta de 3 ani majoritatea producatorilor au creat seturi de constructie magnetice, iar printre preferatele noastre se afla cele de la Magna-Tiles.

Bebelusii fac cunostiinta cu lumea jocurilor de constructie cu ajutorul cuburilor textile. Acestea sunt realizate din material textil moale sau din silicon pentru a fi sigure pentru bebelusi incepand cu varsta de 6 luni. Cuburile pentru bebelusi sunt in general ilustrate folosind culori contrastante - sunt adaptate spectrului vizual al bebelusilor.

Piesele de construit din lemn sunt minunate pentru dezvoltarea copiilor si vin de obicei in diferite forme si marimi pentru a stimula dezvoltarea indemandarii si a dexteritatii. Cuburile de lemn pot fi folosite pentru a construi mici turnuri imbunatatind condeirabil coordonarea ochi-mana, dexteritatea si rabdarea. Acestea pot fi folosite si pentru constructii pe orizontala pentru a invata despre marimi, forme si directii.

2. Cuburile de construit imbunatatesc abilitatea de a rezolva probleme

Seturile de construit pot fi folosite ca joaca libera, independenta conform imaginatiei copilului sau pot fi folosite ca joaca structurata construind conform unor imagini sau instructiuni. In ambele situatii apar unele momente in care constructia se darama sau nu se poate realiza conform asteptarilor - apar asa-zisele probleme. Acesta este momentul in care copilul, conform varstei si etapelor de dezvoltare, isi imbunateste rabdarea, rezistenta la stres si abilitatea de a gasi mai multe solutii pentru a rezolva o problema.

Aceasta competenta este esentiala pentru dezvoltarea copiilor si poate facilita sau ingreuna procesul de educatie. Copiii invata in momentul in care se darama o structura construita de manutele lor sa isi pastreze calmul in primul rand. Desi pentru inceput prima reactie va fi una negativa si probabil va darama si restul constructiei care este in picioare, ulterior, cu ajutorul parintilor va intelege ca aceasta atitudine nu il va duce prea departe. Va invata sa isi controleze emotiile pentru a gasi o stare de calm unde poate cauta si gasi solutia de care are nevoie. Desi poate solutia este evidenta pentru adultii din jurul lui, pentru inceput este daunator sa repare parintele - acesta poate lucra impreuna cu copilul sau il poate sfatui cum sa procedeze. Astfel copilul invata sa gandeasca in afara cutiei (outside the box) si sa cauta o solutie sau mai multe pentru problema respectiva.

Board game Haba Monza

3. Seturile de construit incurajeaza gandirea critica si rationamentele

 Prin joaca cu seturile de construit, de lemn sau magnetice copiii pot explora, in ritmul lor "ce se intampla daca?". Curiozitatea de a descoperi unele relatii cauza-efect este un proces de invatare natural si poate cel mai eficient din dezvoltarea copiilor. Comparatiile, cum se comporta jucariile magnetice, cum se construieste cu Lego sau cum se stivuiesc cuburile de lemn sunt un mod de a invata eficient si minunat. Astfel concepte matematice, de geometrie si spatialitate devin o joaca de copil.

Copilul dobandeste prin joaca cu seturile de construit un anumit grad de independenta in gandire ce il va ajuta pe viitor in modul de a invata la scoala.

Gandirea orientata catre experimente "sa vedem cum ar fi daca" ii deschide drumul copilului catre autonomie in invatare.

4. Jocurile de construit structurate imbunatesc orientarea in spatiu

Jocurile de construit structurate sunt acele seturi ce contin brosuri cu pasii de urmarit pentru a ajunge la o anumite structura. Studiile de specialitate au arata rezultate uimitoare in acest domeniu: chiar si 30 de minute de joaca cu un set de constructie structurat (de exemplu brosura Lego, sau brosura Magfromers sau cuburi senzoriale HABA) imbunatatesc orientarea in spatiu  a copiilor.

Set magnetic de construit - Magformers Set Politie - Amazing police

Activitatea de a urmari instructiunile dintr-o brosura si de a le reproduce singur este o activitate complexa atat la nivel cognitiv cat si tactil. Copiii vor face asocieri, vor observa deosebiri, vor invata sa gandeasca secvential pentru a ajunge la forma finala. Ulterior, dupa multe exercitii vor invata chiar sa gandeasca invers - porinind de la imaginea finala care sunt pasii pe care trebuie sa ii faca pentru a o construi (fara sa mai urmareasca brosurile cu instructiuni).

5. Seturile de construit pentru copii de 3 ani si mai mari imbunatatesc abilitatile de cooperare

Specialistii in domeniul educatiei au observat despre copiii care se joaca cu seturi de constructii cu alti copii ca acestia au devenit mai prietenosi si mai sociabili. Seturile de construit, in special daca sunt mai mult copiii ce se joaca impreuna cu acelasi set, ii invata pe copii despre a-ti astepta randul, despre a imparti jucariile, despre a asculta indicatiile altor copii despre a-ti comunica intentia si despre a lucra in echipa pentru un obiectiv comun.

Aceste caracteristici imbunatesc abilitatile sociale ale copiilor si chiar ale adultilor. Copiii invata de mici lectii valoroase despre relationarea cu alte persoane datorita unui simplu joc de construit. Majoritatea copiilor au acasa cel putin un set de construit si se simt familiarizati cu acesta, iar intr-o situatie sociala vor alege acest tip de jucarie pentru a socializa. Copiii se pot ajuta cu sfaturi despre cum sa reuseasca o anumita structura, pot impartasi idei despre constructia finala, se pot ajuta sa caute piesele de care au nevoie  - toate acestea genereaza o relationare frumoasa si naturala intre copii.

 Din acest punct de vedere, al realtionarii cu alti copiii - jocurile de construit devin un context social unde copiii isi pot imbunatati abilitatile de comunicare, imbunatati vocabularul si inteligenta emotionala.

6. Seturile de construit sunt o introducere in educatia STEM

Majoritatea seturilor de construit de pe paiat au fost aprobate de institute de specialitate ca jucarii STEM. Acronimul STEM inseamna Stiinta, Tehnologie, Inginerie (Engineering) si Matematica.  Acest tip de educatie reuneste cele 4 domenii stiintifice separate intr-un nou model educational.

Seturile de construit, de lemn sau magnetice, reunesc principii matematice, geometrice si fizice intr-o abordare noua, unitara si acceasbilia chiar si copiilor mici incepand cu varsta de 3 ani.

Cu ajutorul unor seturi de construit de lemn sau magnetice, copiii pot invata despre marimi, despre numere si cantitati, pot invata adunari si scaderi, pot forma forme gemoterice 2D sau 3D, pot experimenta cu centrul de greutate al unui structuri si notinuni de echilibru si spatialitate. Invatarea matematicii devine astfel simpla, distractiva si aplicata. Fizica si geometria se invata chiar prin manutele curioase si indemanatice ale copiilor.

Exista o multitudine de fise pentru a crea forme geometrice, cifre sau chiar litere cu ajutorul pieselor de construit. Invatarea este simpla. la indemana copiilor si foarte colorata si distractiva.

Piesele magnetice de la Magna Tiles Clear Colors sau blocurile senzoriale cu ferestre sunt un mod minunat de a explora jocul luminilor si al culorilor. Fie ca folositi lumina soarelui sau lumina artificiala constructiile rezultate sunt minunat de creative si o oprtunitate de invatare distractiva.

Invatarea principiilor STEM cu ajutorul seturilor de constructie este accesibila. Copiii vor invata conform propiului nivel si ritm. Complexitatea structurilor construite de copii va creste gradual, pe masura ce se simt pregatiti sa experimenteze un nou nivel de dificultate.

Veti observa pe unele seturi de construit acronimul STEaM acesta introduce in lumea stiintei si componenta artistica. Acel "a" vine de la arta. Producatorii recunosc astfel valoarea artistica si creativa a structurilor construite.

7. Kiturile de constructii incurajeaza imaginatia si jocurile de rol

Constructiile din piese de lemn sau forme magnetice pot usor deveni o scena de teatru pentru diverse jocuri de rol si, cel mai adesea, aceasta este realitatea. Frumos colorate, avand diverse forme, marimi si culori, piesele de constructii devin bijuterii arhitecturale gata sa fie decor pentru diverse scene si povesti.

Jocurile de imaginatie cu seturi de constructii sunt nelimitate si vizeaza in principal interesele si pasiunile copiilor. Se pot construi orase pe unde se plimba trenul sau masina, castele cu printese si cavaleri, garaje de masini, casute de papusi, rafturi de magazin si cabinete de doctor sau veterinar.

Jocurile de rol sunt esentiale pentru dezvoltarea copiilor si acestea infloresc de obicei in jurul varstei de 3 ani cand imaginatia are cote maxime. Jocurile de rol pot fi cu un singur jucator ce repeta situatii pe care le-a vazut si indragit in viata reala. Poate parintele sa se joace impreuna cu copilul sa experimenteze impreuna, intr-un spatiu sigur situatii din viata reala (de la gradinita, la doctor etc) sau pot fi jocuri de cooperare impreuna cu alti copii (magazinul, cavalerii, orasul, casuta de papusi). 

In acest caz seturile de cosntruit pentru copii sunt doar decorul dar au un rol esntial in intreg jocul de rol. Concentrarea si actiunea de a construi un decor inainte de jocul propriu-zis este un exercitiu minunat de rabdare. In plus, planificarea necesara pentru a gandi tot ce este necesar pentru un joc inainte de a-l juca ii ajuta pe copiii sa invete competente pretioase.

Jocurile de rol ajuta sa stimuleze inetersul copiilor pentru seturile de construit. Oferiti copiilor figurine, masinute, trenuri si mobilier pentru a le creste inetersul fata de partea de constructii din jocul de rol.

Seturile de construit ii invata pe copii despre concentare si atentia. Pe masura ce se joaca mai des cu seturile de construit veti vedea ca vor creste perioadele de concentrare si rabdare ale copilului. Iar poate cel mai important lucru pe care il ofera seturile de construit copiilor este increderea in sine. Este minunat sa vezi mandria in ochii copilului cand reuseste o structura uimitoare si increderea pe care o capata pentru a trece la urmatorul nivel de dificultate.

Seturi de construit de lemn vs. seturi magnetice de constructie vs. LEGO

Poate este pentru prima oara in viata noastra de parinti si de vanzatori intr-un magazin de jucarii cand spunem ca nu putem alege. Raspunsul este simplu: TOATE!

Fiecare tip de constructii, de lemn, de LEGO sau Magnetice au farmecul si provocarile lor si au  avantaje minunate in dezvoltarea copiilor. Poate singurul diferentiator ar fi varsta.

Recomandari seturi de constructie in functie de varsta copiilor

Pentru bebelusi va sfatuim sa alegeti cuburi moi, textile sau din silicon, care le ofera bebelusilor o adevarata experienta senoziala. Alegeti cuburi senzoriale care au diverse materiale, diverse imprimeuri si texturi si scot diverse sunete. Acestea ii vor fascina pe bebelusi ce vor intoarce cuburile pentru a descoperi noi experiente. Pentru inceput, bebelusii vor construi pe orizontala punand in linie cuburile, fiind atenti la modul in care se imbina sau se aliniaza, urmeaza etapa in care reusesc sa puna 2 cuburi suprapuse, 3 si tot asa. 

In jurul varstei de 1 an alegeti turnuri din cuburi de carton presat si descoperiti impreuna cu copilul lectiile despre numere, animale si forme imprimate pe carton. Cuburile respective pot deveni casute pentru animalute si papusi sau parcari pentru masini.

Tot incepand cu varsta de 1 an puteti alege seturi magnetice SmartMax cu animale sau masini perfecte pentru a stimula simturile copiilor. Seturile magnetice Smartmax sunt sigure pentru toddleri si sunt usor de utilizat.

Incepand cu varsta de 12- 18 luni, puteti alege cuburi de construit din lemn ce formeaza diverse cladiri sau turnuri. Haba produce cuburi si blocuri de construit ce ofera adevarate experiente senzoriale copiilor (la nivel vizual, tactil si auditiv). Acestea pot fi structurate sau libere, ambele ofera multiple avantaje copiilor dupa cum am scris mai sus.

In jurul varstei de 2 ani creste complexitatea constructiilor atat la structurile cu blocuri de lemn sau cu LEGO Duplo. Copiii aprecieaza in jurul acestei etape in special cuburile senzoriale cu ferestre colorate bucurandu-se de jocurile de lumini. Aceasta este etapa unde cei mici incep sa isi construiasca din cuburi decoruri simple pentru diverse jocuri de rol. Copiii construiesc la aceasta varsta cu succes structuri atat pe orizontala cat si pe verticala, stiu sa compare marimi si sa recunoasca forme. Cei mici invata sa numere si sa recunoasca culorile si sa le numeasca.

Incepand cu varsta de 3 ani seturile magnetice sunt din cele mai diverse iar copiii pot alege in functie de preferinte diverse jocuri structurate sau nestructurate. Jocurile magnetice sunt minunate pentru joaca libera, independenta iar parintii le indragesc atat de tare incat uita de partea asta si se joaca cu drag impreuna cu copiii. Jocurile de tip LEGO cresc treptat in complexitate si brosurile acestora sunt perfecte pentru a-i invata pe copii despre etapizare si orientare in spatiu.

Va multumim ca ati ales sa copilariti cu noi si va dorim succes la construit!