Jocuri de Rol Pentru Copii - copilaresti.ro

Jocurile de rol pentru toddleri sunt un adevarat salt in procesul de dezvoltare. Copiii dau dovada de abilitatea de a trece de la perceptia lucururilor in mod literal la modul simbolic. Jucariile pentru copii folosite in cadrul acestei etape de dezvoltare sunt esentiale pentru dezvoltarea imaginatiei, creativitatii si a inteligentei emotionale si sociale.

Momentul in care un copil, in jurul varstei de doi ani duce pentru prima oara un obiect la ureche si pretinde ca este intr-un apel telefonic este un adevarat salt in procesul sau de dezvoltare.

Universul imaginatiei este de fapt un nou mod de a privi lumea. Copilul intra in lumea simbolurilor si a fanteziei iar acest proces sustinut de catre parintii sai este un adevarat atu in procesul de formare al copilului.

Beneficiile jocurilor de rol sunt evidente in special in domeniul terapiei si psiholgiei. Aici, imaginatia este folosita ca metoda terapie pentru a explora sentimente coplesitoare sau chiar pentru a trata diverse afectiuni. 

In viata de zi cu zi a unui copil mic jocul de rol este despre a explora in siguranta aspecte ale universului sau. Cu ajutorul imaginatiei, copii instinctiv invata. Invata in mod firesc imitand si incercand diverse optiuni.

Fantezia devine un spatiu al explorarii de sine si de cunoastere a universului interior si exterior.

Jocuri de rol potrivite pentru copiii mici

 

Urmatoarele categorii de jocuri de rol sunt cel mai des intalnite in joaca micutilor:

Jocuri ocupationalecopiii exploreaza secretele meseriilor pe care le intalnesc zi de zi. Avand la dispozitie jucariile potrivite, realizate din materiale sigure, cu dimensiuni potrivite varstei, copilul va descoperi rolul educativ al jucariilor.

Dezvoltarea limbajului si a abilitatilor de socializare sunt considerate printre cele mai importante consecinte in cazul jocurilor despre meserii. 

Jocuri de fantezie: copiii pun in scena povesti cu eroi, printese si dragoni. Acestea sunt jocurile despre super-puteri, despre personaje fictive, despre dinozauri si unicorni.

Jocurile de tipul acesta ii incurajeaza pe copii sa exploreze ideea de curaj, sunt despre diferentierea unor valori morale bine-rau, puternic-slab sau neajutorat.

Jocurile de fantezie in general pornesc de la costume. Acestea ii ajuta pe copii sa joace scene din cartile citite seara sau sa inventeze noi finaluri pentru povesti deja cunoscute. 

Jocuri despre situatii reale: acest tip de joaca ii incurajeaza pe copii sa exploreze scene din viata lor intr-un mediu sigur unde sunt in control. Controlul este esential in acest tip de joc de rol, copilul poate haotari personajele, actiunea, rtimul si poate explora mai multe optiuni si finalurile asociate.

Copilul, la sugestia parintelui poate pune in scena situatii intalnite la locul de joaca, la gradinita sau la doctor - situatii in care poate nu a reactionat tocmai bine si sa exploreze in siguranta sentimentele ce au stat la baza unor reactii de moment.

Parintii pot alege jocuri de tipul acesta si pentru achizitia unor noi competente - mersul la olita, spalatul singur pe maini sau adormitul de unul singur.  

Beneficiile jocului de rol pentru copii

  1. Incurajeaza creativitatea si imaginatia jocurile de rol, daca ar fi sa fie descrise printr-un singur cuvant, acesta este imaginatia. Studiile arata o legatura directa intre creativitate, flexibilitate in gandire si jocurile de rol. Jucariile pentru copii specifice jocurilor de rol sunt menite sa incurajeze gandirea critica si creativitatea. Acest lucru are efecte benefice pe termen lung in ceea ce priveste rezolvarea problemelor dar si abilitatea de a te relaxa cu o carte buna in mana. Pasiunea pentru carti se hraneste de cand copiii sunt mici si ii va ajuta sa savureze o frumoasa poveste fictiva, la orice varsta. Asocierea unui obiect din casa cu un telefon de exemplu, va avea tot timpul la baza cel putin o caracteristica comuna a celor doua obiecte. Aceasta asociere aparent simpla, este de fapt un exercitiu complex de gandire si de imaginatie. Glumele copiilor in jurul de varstei de 2 ani au la baza exact acelasi fel de creativitate, vor face asocieri simple, amuzant de gresite pentru a starni zambete. 
  2. Incurajeaza comunicarea si ajuta la imbogatirea vocabularului copiii gasesc in jocurile de rol o oprtunitate sa isi exersez cuvintele nou invatate. Parintii se pot folosi de acest moment pentru a introduce noi cuvinte in vocabularul copilului facand asocierea cu personaje de plus indragite de copii pentru a spori reusita exercitiului. Jocurile de rol cu meserii - jucarii de lemn pentru doctori, ingineri sau bucatari pot aduce in vocabularul copilului noi familii de cuvinte sau noi asocieri. Prin folosirea frecventa a cuvintelor nou invatate, copilul isi va grabi si imbunatati achizitia cuvantului respectiv. Copilul va invata mai usor cuvintele noi avand posibilitatea sa le puna in context, astfel retine mai usor semnificatia lor. In cadrul jocurilor de rol cu mai multe personaje de exemplu in cazul jocului de-a doctorul copilul va invata arta dialogului, intreaba si raspunde dar va invata si o forma simplificata de structurare a mesajului - isi va gandi inainte ordinea intrebarilor pentru a ajunge la raspunsul cautat.
  3. Dezvolta inteligenta emotionala prin simpla actiune de a imita un personaj preferat copilul exerseaza empatia. Prin incercarea de a-l imita, copilul se va pune in pielea personajului respectiv raspunzand la cateva intrebari : ce simte? ce face? de ce face? ce ar face in situatia asta?. Copilul va invatat treptat sa isi controleze propriile emotii pentru a putea sa le imite pe cele ale personajului ales pentru joc. Acest fapt presupune o intelegere la nivel de baza a emotiilor si a sentimentelor asociate starii de bucurie, tristete, furie, uimire etc. Copilul va alege un sentiment si il va pune in scena cum stie mai bine dar va citi si sentimentele colegilor de joaca si va gasi o metoda sa raspunda la ele. Jocul devine un model de baza al relationarii sociale. Prin urmare, copilul va sti sa raspunda mai bine la situatiile reale din viata sa, interpretandu-si porpriile emotii precum si pe cele ale celor din jur. Jocul de rol poate fi si o oportunitate de a intelege notiunea de spatiu personal si o forma de a impune limite. In cadrul jocului copii vor invata sa isi delimiteze spatiul lor personal, ce este sau nu permis de exemplu in cadrul unui joc de-a cavalerii si vor invata sa respecte limitele lor si ale celorlalti copii. Impunerea unor reguli simple pentru joc, intelese si respectate de toti copiii poate asigura succesul unui astfel de joc. Cele mai simple reguli in cazul de fata ar fi cea a lui STOP precum si cea a respectarii randului fiecaruia. Copii invatat astfel reguli pretioase de joaca, sa isi astepte randul, sa respecte ordinea si sa spuna stop si sa se opreasca si el si colegii lui cand cineva nu se simte in largul lui. 
  4. Incurajeaza miscarea si dezvoltarea indemanarii Jocurile de rol implica multa agitatie, miscare si coordonare. Prin manuirea jucariilor pentru copii specifice fiecarui joc fie ca este despre doctor, ingineri sau bucatari chef copiii isi vor dezvolta motricitatea fina si imbunatati coordonarea ochi-mana. Pentru copiii mai energici se pot alege jocuri ce ajuta la consumarea energiei cum este cel cu cavalerii sau cele cu super-eroi. Pentru copiii mai linistiti se pot alege jocuri statice, cum este cel de-a inginerul sau cele legate de bucatarie. Pentru copiii mai mici se pot alege pentru inceput jocuri ce permit o forma de joaca paralela cum este cel al bucatariei - copiii pot gati fiecare cate un fel de mancare sau cel cu ingirjirea papusilor, a bebelusilor si a animalelor de plus. 

In continuare vom vorbi cate putin despre cele mai comune jocuri de rol pentru toddleri si copii prescolari. 

Jucarii de lemn potrivite pentru joaca de-a bucataria

Copiii mici iubesc acest joc. Ei imita o activitate pe care o vad atat de des la adultii din jurul lor si abia asteapta sa o incerce si ei. Cum se poate pregati un astfel de joc pentru un succes garantat?

Incepeti prin a implica micutii in activitatile sigure din bucatarie. Puteti incepe cu activitati simple chiar de la 18-24 de luni.

Cel mic poate spala fructe si legume, le poate transfera in diverse oale, le poate aranja pe farfurie, poate pune masa sau strange farfuria si paharul sau. Dupa ceva timp, copilul poate amesteca, poate rula aluat sau poate taia cu formele de biscuiti. 

Urmatorul pas este sa alegeti un set de jucarii cat mai realist, care copiaza aproape perfect obiectele reale. Jucariile de lemn din magazinul Copilaresti copiaza perfect oale, tigai, tacamuri, fructe, legume chiar si un aragaz in miniatura.

Puteti alege sa cumparatai o bucatarie de lemn pentru copii facuta pe dimensiunile lor si utilata aproape la fel de complet ca cea a adultilor. Puteti alege si un scaun si o masa potrivita inaltimii copilului pentru activitatile de aranjare si servire a mesei. 

Fructele si legumele de lemn le imita perfect pe cele reale si puteti gasi pentru copiii intre 2 si 3 ani chiar si jucarii ce permit taierea lor. Acestea sunt confectionate din lemn de calitate si lipite cu un scai puternic ce cedeaza la presiunea unui cutit de lemn ce vine in pachet. 

Incurajeaza copilul sa foloseasca jucariile pentru a gati o masa intreaga si daca aveti timp serviti impreuna masa respectiva. Puteti vorbi despre diverse metode de gatire, despre modul de a combina mancarea, despre cum se asaza masa si nu uitati la final sa laudati bucatarul!

Urmatorul pas ar fi sa va retrageti treptat din unele activitati de pregatire a mesei. Incepeti sa gatiti, "spalati" legumele de lemn, incepeti sa le taiati impreuna si va suna telefonul si va retrageti pentru cateva minute iar copilul continua singur joaca, va intoarceti sa le puneti impreuna la cuptor si asa mai departe.

Cand vedeti ca al vostru copil se joaca singur cu jucariile din bucataria sa, puteti sa invitati prieteni sa intre in joc cu el. La inceput copiii se vor juca in preajma adultilor, iar treptat parintii se retrag din joc, ii ajuta pe cei mici sa stabileasca 1 sau 2 reguli simplu de respectat si copiii continua joaca impreuna. 

Jucariile perfecte pentru joaca cu vehicule

Fie ca este vorba de masinute, trenulete, avioane sau masini utilitare copiii iubesc joaca cu vehicule. Primul pas este sa ii aratati copilului cum se misca fiecare masina de jucarie sau tren si care este sunetul pe care il scoate. Copilul va copia in scurt timp actiunile voastre.

Urmatorul pas este plasarea unor obstacole in calea mainilor de jucarie de lemn sau plastic. Cel mic este cel care va decide daca face accident cu obiectul respectiv sau il ocoleste.

Obstacolele pot fi cuburi de lemn de construit, animale de jucarie sau figurine. Daca alegeti ultimele variante puteti incuraja copilul sa vorbeasca cu animalele cand se apropie cu masinuta sau trenul de jucarie de ele.

In acest punct puteti introduce traseele, piste de masini sau de tren de lemn simple pentru a-l incuraja pe copil sa respecte un traseu prestabilit. Acestea pot fi combinate cu constructii din cuburi de lemn, cu bariere sau semafoare de jucarie sau puteti intoruce chiar si cateva semne de circulatie.

Traseele pot sa fie si desenate pe foi de hartie sau pe scotch lipit pe jos pentru a creste complexitatea miscarilor necesare pentru a respecta liniile trasate.

Puteti crea impreuna cu cel mic diverse scenarii in care figruinele merg cu trenul de jucarie invacanta si coboara in gara si viziteaza ceva, de exemplu o gradina zoo. Sau autobuzul duce copiii la scoala si parintii la birou si coboara la statii diferite.

Puteti sa invatati sa numarati persoanele din tren sau masina si sa invatati operatii simple de adunare si scadere. Pistele de masini si sinele de tren sunt jucarii care ofera posibilitati nenumarate de joaca libera.

Joaca cu truse de lemn de doctor pentru copii

Joaca de-a doctorul intra in doua categorii diferite de jocuri de rol si anume - joaca ocupationala si jocuri legate de situatii reale. Dupa cum am mentionat mai sus, jocurile de rol ajuta copilul sa treaca mai usor peste situatii care il sperie. '

Copiii iubesc predictibilitatea, ii ajuta sa se simta calmi si in siguranta. Din acest punct de vedere, jocul de rol il ajuta sa se familiarizeze cu obiectele dintr-un cabinet medical, actiunile si interactiunile de la doctor. Numai acest fapt il va linisti la urmatoarea vizita medicala.

Pentru inceput este nevoie sa ii explicati copilului care sunt obiectele care sa gasesc in trusa medicala pentru copii si cum se folosesc. Incurajati-l sa le foloseasca examinand un animal de plus sau un alt adult.

Puteti exersa dialogul de la doctor, puteti invata partile corpului, puteti vorbi despre sentimente sau puteti chiar bandaja plusuri si sa le oferiti injectii.

Trusele medicale de jucarie contin in general - seringa de jucarie, stetoscop de jucarie, aparat consult ORL, ciocanel pentru reflexe si medicamente, ungunete si pansamente de jucarie.

Puteti incuraja copii sa se joace in rolurile doctor-pacient pe rand, respectand reguli simple pentru ca ambii sa se simta confortabil in fiecare rol.

Pana cand copiii nu il pot trata pe celallt cu blandete se pot juca in paralel, fiecare traatnd un  alt pacient de plus.

Joaca cu papusi

Joaca cu papusi, fie ca e vorba de baieti sau de fete este o metoda excelenta pentru copil de a intelege mediul inconjurator.

Joaca cu papusi ii ajuta pe copii sa se conecteze la cei din jurul sau si sa inteleaga mai usor interactiunile sociale. 

Prin modul in care un copil se joaca cu un bebelus sau cu o papusa care seamana cu el parintele poate intelege mai usor cum percepe acesta ingrijirea lor.

Va incurajam fie ca aveti baiat sau fata sa ii cumparati cel putin o papusa care sa semene cat mai bine cu ei. Puneti in scena impreuna cu copilul diverse situatii din viata lui si veti vedea modul in care percepe el lumea din jur.

Genul acesta de joc de rol este o resursa valoroasa pentru parinti si ar trebui incurajata.

Puteti alege papusi cat mai diverse pentru a invata de mici diversitatea. incurajati copilul sa trateze papusile cu blandete si ajutati copilul prin punerea in scena a unor evenimente cat mai diverse sa aiba incredere in sine si sa ii respecte pe cei din jur.

Invatarea valorilor morale este mult mai usoara prin intermediul jocului cu papusi.