Jucarii Copii 2 ani

Cum sa alegem jocuri si jucarii pentru a crea activitati educative si captivante pentru copiii de 2 ani? Cum alegem un cadou care sigur se va transforma in viitoarea jucarie preferata a unui copil de 2 ani?

Varsta de 2 ani este despre multe schimbari - la nivel fizic, psihic dar si emotional. La 24 de luni poate cea mai evidenta schimbare este dezvoltarea limbajului insa nu este singura - cel mic dobandeste un grad important de inependenta ce ii permite explorarea mediului inconjurator dintr-o noua perspectiva. Inteligenta emotionala si anume abilitatea de a identifica sentimentele si posibilitatea de reglare emotionala sunt deosebit de importante in perioada aceasta de dezvoltare.

In aceasta etapa de crestere, specialistii recomanda o orientare catre dezvoltarea abilitatilor cognitive - provocari simple menite sa ii starneasca curiozitatea. Curiozitatea este o abilitate innascuta ce trebuie incurajata, ea va sta la baza unei pasiuni pentru procesul de invatare ce va dura o viata intreaga. 

Speram ca veti in randurile de mai jos multe idei de activitati si cadouri pentru copii de 2 ani si va lasam in continuare cateva produse pe care le puteti cumpara acum de pe magazinul nostru:

 

Magna-Tiles FreeStyle

Magna-Tiles Freestyle - Jucarii Copii 2 ani

Magna Tiles este setul unde se intalnesc stiinta si matematica cu creativitatea. Acest set este potrivit pentru cei familiarizati deja cu produsele Magna-Tiles pentru a le stimula creativitatea si imaginatia provocandu-i sa gaseasca noi forme, noi constructii. Libertatea oferita de setul Magna-Tiles freestyle ii va bucura pe cei mici, iar parintii sa fie pregatiti pentru a fi impresionati de rezultatul jocului independet al copilului lor. 

Vezi Magna-Tiles in magazinul copilaresti

 

Puzzle Straturi Haba - La drum

Puzzle straturi Haba

Puzzle din lemn viu colorat ce contine ilustrate diverse vehicule aflate pe drum. Fie ca e vorba de masina, dubita, bicicleta sau scuter personajele aflate in miscare arata aventurile micutului soarece albastru aflat la drum. In total contine 4 piese care trebuie potrivite dupa forma si marime. Un puzzle complex, potrivit copiilor cu o varsta de 2 ani, ce ii ajuta pe acestia la dezvoltarea abilitatilor cognitive si motrice si incurajeaza exericitiile de imaginatie de la o varsta frageda.este setul unde se intalnesc stiinta si matematica cu creativitatea. 

Vezi Puzzle Straturi Haba - La Drum in magazinul copilaresti 

 

Animale cu surub - Djeco

Animale cu surub djeco

Odata ce copilul va reusi sa insurubeze piesele se va putea juca cu 4 animale simpatice. Catelul, iepurele, pisica si vaca au o inaltime de 10 cm si sunt fiecare compuse din 3 piese de dimensiuni mari. Jocul este recomandat copiilor cu o varsta de peste 18luni. A se utiliza sub directa supraveghere a unui adult.

Vezi Animale cu Surub Djeco in magazinul copilaresti

Varsta de 2 ani din perspectiva "The Terrible twos"

Expresia aceasta este deseori folosita pentru a descrie varsta de 2 ani, dar noi nu credem neaparat in ea. Experienta unui copil de 2 ani este despre testarea limitelor, despre confuzia unor informatii incomplete despre mediul exterior, despre imposibilitatea de a intelege sentimentele coplesitoare ce vin din interactiunile zilnice. 

Varsta de 2 ani este despre experiente de invatare. Pe toate planurile - fizic, psihic si emotional. Copilul in perioada aceasta, chiar si in mijlocul celui mai mare tantrum are nevoie de ghidare si de suport. 

La varsta de 24 de luni copilul stie sa formeze propozitii simple iar intreg vocabularul sau este intr-o continua expansiune, merge bine, uneori chiar alearga si se catara. Varsta de 2 ani aduce o noua schimbare in viata unui toddler si anume intelegerea unor concepte abstracte precum bine si rau, diferenta al meu - al tau dar si conceptul de "nu" si "stop" impreuna cu o intelegere a limitelor, regulilor si spatiului personal. 

Psihologii sustin ca la baza comportamentelor specifice "the terrible twos" se afla de fapt dobandirea independentei ce vine o data cu crearea unor limite si comunicarea nevoilor si dorintelor. Intelegerea propriilor sentimente este o calatorie ce vine la pachet si cu acceptarea ca nevoile si sentimentele celorlalti nu sunt tot timpul la fel cu ale lui. 

Rolul jucariilor in dezvoltarea copilului de 2 ani

Pentru un copil de 2 ani cel mai important mod de invatare ramane interactiunea cu adultii responsabili de cresterea sa. Invatarea aceasta simpla, naturala este cea mai eficienta. Copilul de 2 ani invata din discutiile pe care le au adultii cu el, din activitatile facute impreuna dar si din modul in care acestia reactioneaza in general la aspecte din viata cotidiana. 

Ati putea spune ca jucariile au un rol secundar in educatia copiilor mici dar noi spunem ca jucariile au un rol de suport. Jucariile sunt cele care creeaza oportunitati de invatare, sustin activitatile din rolul lor de material suport sau chiar incurajeaza joaca independenta. 

Cum alegi jucariile unui copil de 2 ani

Sustinem cu tarie teoria observarii copilului. Aceasta este deseori asociata educatiei Montessori care sustine ideea ca fiecare copil este diferit. Pentru a hotari o metoda de educare potrivita lui trebuie doar sa observam care sunt pasiunile lui, care este personalitatea lui, care sunt punctele lui forte sau care sunt punctele lui slabe. Pentru a alege jucariile potrivite unui copil de 2 ani trebuie doar sa observam copilul. 

Recomandari jucarii potrivite 2 ani:

Ii plac activitatile statice? - alegem un puzzle, o plansa de activitati, o carte cu activitati.

Este un copil cu multa energie? - cautam metode eficiente de consumare a energie - alegem trotinete sau biciclete de echilbru, jocuri ce creeaza trasee de gimnastica in casa, alegem jucarii pentru activitati cu muzica si dans, sau jucarii de baie care sa il tina atent si ocupat in timpul baitei.

Este un copil ce invata prin observare - vizual? Alegem jucarii de rol, papusi de mana sau de deget pentru a pune in scena piese cu jucarii de plus ce fac chiar activitatea pe care ne-o dorim sa o invete.

Este un copil care invata facand singur? - alegem jucarii ce incurajeaza independenta, obiecte facute pe dimensiunile mainilor lor pentru a evita furstrarea ce vine o data cu imposibilitatea de a manevra un obiect. Folosim carduri si fise pentru a prezenta activitatile, pe care copilul le poate studia singur in timpul activitatilor. Alegem activitati creative de desen care incurajeaza independenta copilului si evita mizeria si petele nedorite.

Are frati mai mici sau mai mari? - pentru a incuraja si joaca impreuna alegem jucarii ce incurajeaza colaborarea si sunt potrivite abilitatilor si competentelor ambilor copii. Alegem activitati creative, unde cei mici isi pot crea impreuna reguli pe care sa le accepte fiecare, usor. 

Jucariile potrivite unui copil de 2 ani sunt cele care incurajeaza :

  • dezvoltarea motricitatii - jucarii de constructie sau senzoriale: blocuri de construit din lemn, puzzle-uri cu diverse texturi si cu diverse metode de apucare (puzzle copii stratificat, puzzle copii incastru, puzzle copii lemn cu sau fara buton), joaca cu plastilina si activitati de transfer cu obiecte cu diverse forme si texturi
  • abilitatile cognitive: puzzle-uri copii de lemn, jocuri de asociere forme si sau culori, jucarii ce ilustreaza notiuni opuse, jocuri de logica pentru copii - asociere conform imaginii sau conform unor criterii prestabilite.
  • abilitatile sociale: carti ce ilustreaza situatii intalnite zi de zi cu care cel mic poate rezona, jocuri cu sentimente, jocuri de rol cu plusuri sau cu articole de bucatarie, medicale, stiintifice etc. si jocurile pentru copii - de la 2 ani existe jocuri cu reguli simple pentru ca cel mic sa invete cooperarea sau competitia de mic.

Jucarii ce creeaza oportunitati de invatare

Specialistii din domeniu au creat jucarii ce vin cu propriul loor univers de invatare. Acestea sunt create sa ii ajute pe copii in dezvoltarea unor abilitati sau competente clare. Jucariile pentru copii din ziua de azi sunt testate pentru a aduce o experienta de invatare sigura si eficienta in viata micutilor. 

In jurul varstei de 2 ani exista o gama larga de jucarii educative pentru copii din care poti alege. 

Jucarii pentru dezvoltarea motricitatii fine: jocuri pentru insnuruit, jocuri cu incuietori, puzzle de lemn, cuburi de lemn senzoriale pentru construit (ofera o experienta senzoriala completa la nivel tactil, vizual si auditiv), jucarii de lemn de insurubat, jucarii magnetice de construit precum si jucariile muzicale pentru copii.  

Jucariile pentru copii de mai sus sunt jucarii ce sustin dezvoltarea corecta a muschilor copilului pentru a dobandi un grad de independenta ridicat de la o varsta mica. Cei mici pot fi incurajati de mici sa se implice in activitatile care ii vizeaza direct (imbracat, spalat, hranit) dar pot ajuta si la treburi casnice in functie de posibilitatile lor. 

Pentru copiii cu o varsta intre 2 si 3 ani activitatile Montessori potrivite ce se incadreaza in categoria oprtunitatilor de invatare sunt: 

  • Ingrijire personala - educatia Montessori sustine urmatoarele activitati pentru copii 2-3 ani- spalat pe maini, spalat pe dinti, aducerea scutecelor, aducerea prosopului si a halatului de baie, alegerea hainelor (din doua optiuni oferite - nu mai multe)
  • Pregatirea mancarii - desi copilul de 2 ani pare mic pentru aceasta activitate, Maria Montessori sustine ca aceste poate sa isi toarne singur apa in cana si sa care sticla de apa, poate sa ajute la spaltu fructelor si legumelor, poate sa taie sau curete fructe cu ustensilele potrivite si sigure, poate sa arunce la gunoi ce nu mai are nevoie sau sa puna si sa stranga masa.
  • Treburi casnice: strangerea jucariilor este poate activitatea cel mai usor de pus in practica pentru a-l invata pe copil de mic importanta ordinii si a responsabilitatii. Educatia Montessori mai propune implicarea celor mici in maturatul sau aspiratul casei, in activitatea de stergere a prafului, in activtatea de intindere saui strangere a rufelor sau chiar si in cea de impaturit a rufelor. 

Jucariile pentru copii de 2 ani ca material suport pentru invatare

Parintii pot hotari un program zilnic, orientativ pentru activitatea copiilor. Acestia pot alege in fiecare zi ca cel mic sa aiba acces la cel putin cate o activitate din urmatoarele categorii: activitati de invatare competente si abilitati noi, activitati creative, activitati in aer liber, activitati de conectare cu copilul, activitati de socializare. 

Jucariile pentru copii sunt cel mai bun material suport pentru copii si pentru parintii lor. Alegerea jucariilor potrivite pentru activitatile copilului poate fi o chestiune de inspiratie si intuitie a parintilor. Dar, alegerea corecta poate asigura un mare succes.

Jucariile potrivite pentru momentele creative din ziua unui copil de 2 ani il vor incuraja pe cel mic sa se exprime creativ dar sunt si facute pe dimensiunea manutelor sale. Sunt realizate si pentru linistea parintilor, prin calitatea lor de a nu pata si pot fi spalate aproape de pe orice suprafata. Stampilele pentru copii sunt foarte potrivite pentru aceasta varsta, acuarelele non-toxice pentru pictura cu degetele, plansele de pictura cu apa, cartile cu abtibilduri sau activitatile de modelaj cu plastilina. La varsta de 2 ani a copilului alegeti intotdeauna materiale non-toxice, potriivte pentru varsta copilului pentru a evita accidente neplacute.

Activitatile de conectare cu copilul sunt poate o noutate in psihologia cresterii copilului dar ele nu sunt atat de noi, sunt naturale. Sunt simple. Sunt despre acordarea atentiei complete copilului pentru cateva momente in zi. Asta poate insemna citirea unei carti impreuna la culcare sau pot insemna un moment despre ziua ce tocmai a trecut - Cum a fost ziua ta? Ce ti-a placut azi? Ce nu ti-a placut azi? Pentru aceste momente de conectare sustinem alegerea unor jucarii de plus pentru a pune in scena diverse momente din zi si a vedea ce intelege si cum reactioneaza copilul. Puteti alege papusi de mana, papusi pentru degete, o familie de plusuri sau figurine. 

Jucarii perfecte pentru copiii de 2 ani ce incurajeaza joaca independenta

Joaca independenta este visul oricarui parinte dar este un vis greu de implinit cand copilul are doar 2 ani. Exista insa jucarii ce indeplinesc cateva criterii pentru a incuraja joaca independenta: au mai multe optiuni de joaca si permit joaca libera, sunt usor de manevrat de copii, implica reguli simple usor de inteles si de urmarit de copil chiar si la varsta de 24 de luni. 

O parte importanta din aceasta categorie este ocupata de jocurile de rol. Cu optiuni cat mai diverse de la bucatarie la condus de trenuri, jocurile de rol pentru copii sunt foarte iubite atat de micuti cat si de parintii lor. 

Jocurile de rol sunt o oprtunitate extraordinara de invatare. Acestea ajuta la dezvoltarea inteligentei emotionale si a abilitatilor de socializare, sustin imbogatirea vocabularului si dezvoltarea limbajului. In plus, ajuta la dobandirea unor competente practice.

Copiii iubesc jocurile de rol si acestea sunt intalnite in orice proces educativ, fie cel clasic, Montessori sau Waldorf ca sa numim cateva. Copiii pot alege sa se joace cu bucatarii de lemn, cu vesela de lemn si fructe si legume imitand ceea ce vad la adultii din viata lor fara a avea vreo grija de siguranta sau dezordine. Jucariile de rol pentru copii sunt cat mai diverse si imita aproape la perfectie produsele reale asigurand un succes enorm in viata copiilor. 

Pentru micutii pasionati de bucatarit exista o mare varietate de bucatarii din lemn pe dimensiunile lor, oale si tigai din lemn de dimensiuni reduse, legume sau fructe pentru taiat si curatat. Exista seturi de curatenie din casa foarte asemanatoare cu obiectele reale pentru micutii dornici de ajutor. Exista seturi de trenuri de lemn pentru micii conductori cu sine de lemn, cu locomtoive automate sau nu cu orase si cladiri in miniatura pentru ca cei mici sa recreeze cat mai multe elemente din viata de zi cu zi. 

Trusele de doctor pentru copii sunt foarte indragite de acestia. Jocul de-a doctorul ii permite copilului de 2 ani sa isi ingrijeasca jucariile sau chiar parintii cu o varietate mare de instrumente medicale de lemn. In plus, acestea ajuta mult la acomodarea copilului in timpul vizitelor la pediatru, acesta fiind deja familiarizat cu ce urmeaza sa se intample si cu instrumentarul medical.

Jucariile magnetice sunt si ele o optiune minunata pentru a incuraja joaca independenta. Construite sa fie sigure si usor de manevrat seturile magnetice de constructie potrivite pentru 2 ani le ofera celor mici rezultate spectaculoase si constructii stabile. Imaginatia, creativitatea dar si notiunile matematice isi fac loc in viata copiilor de 2 ani prin jucariile magnetice. 

Jucariile magnetice de construit sau de asociat permit joaca independenta fiind usor de utilizat dar contin si o serie larga de posibilitati de utilizare pentru a evita plictiseala si pentru a imbunatati imaginatia.