E fascinant sa il vezi pe cel mic cum isi desface singur un nasture pentru prima data. Sau cum invata sa deschida un fermoar. Abilitati de genul asta se deprind cu rabdare si exercitiu.
Jucariile motrice sunt jucarii care ii ajuta pe copii sa isi dezvolte noi abilitati. In special abilitati de tin de zona mainilor: ciupitul, apucatul sau alte gesturi si miscari. Majoritatea copiilor dezolvta in mod natural aceste capacitati. In anumite cazuri ei trebuie ajutati iar jucariile motrice sunt perfect pentru asta. Ii lasa sa exerseze in timp ce se distreaza. Combinatia perfecta.
Tu ca parinte poti intreveni si ghida joaca. Ii poti oferi celui mic exact jucariile sau materialele de care are nevoie, si poti fi langa el in timp ce isi dezvolta noi abilitati. In acest articol vom incerca sa vedem:
- Ce este motricitatea fina?
- Care sunt deprinderile motrice de baza?
- Cum dezvolti calitatile motrice ale copilului?
- Ce inseamna jocuri motrice?
jucarie-indemanare-bebelus-bile-haba
Ce este motricitatea fina?
Dezvoltarea motorie a copiilor este despre drumul lor spre independenta. O dezvoltare corecta si armonioasa a copiilor si a bebelusilor presupune formarea corecta a grupelor de muschi. In acest sens vom face o diferenta intre:
- Motricitatea grosiera - abilitatea de a folosi grupele musculare mari ce sunt responsabile de coordonarea miscarilor mainilor sau picioarelor, sustinerea capului sau a trunchiului. Aceste grupe musculare le permit bebelusilor sa se intoarca de pe o parte pe alta, sa stea in sezut, sa mearga de-a busilea si sa meara singuri in picioare.
- Motricitatea fina este despre miscarile grupurilor musculare mai mici, ce se gasesc in mainile, degetele si incheieturile copiilor. Motricitatea fina este despre indemanare si precizie.
Motricitatea presupune folosirea muschilor mainii, in activitati gen folosirea creioanleor, custructia de Lego, inchiderea nasturilor sau deschiderea cutiilor si incuietorilor. In funcție de capacitatile motrice ale copilului tau astfel de sarcini pot fi mai rapide sau nu. Si pentru a le imbunatati e nevoie de exercitii specifice.
Indepenedenta incurajata de la varste mici este un avantaj in dezvoltarea copiilor. Studiile arata ca aceasta conduce la o crestere a increderii in sine si a stimei de sine. Copiii au o curiozitate innascuta si o inclinatie naturala spre invatare ce este incurajata prin activitati ce cultiva independenta.
joc-incuie-si-descuie-melissa-doug
Pentru categoria copiilor intre 0 si 3 ani independenta este de obicei incurajata in zona activitatilor de ingrijire. Aici putem enumera activitati precum: mancatul singur, bautul de apa din diverse feluri de cani, imbracatul singur, spalatul mainilor sau pe dinti.
Motricitatea fina este cea care sta la baza tuturor acestor activitati. Iar rolul parintilor este acela de a-l pregati pentru copil pentru aceste activitati prin organizarea unor oprtunitati ca cel mic sa exerseze miscarile pentru a evita frustrarea ce vine o data cu nereusitele.
Cum iti dai seama daca al tau copil are dificultati?
- Prezinta un dezinteres clar pentru orice activitate care necesita folosirea atenta a mainilor
- Nu vrea sau nu ii place sa dezeneze sau sa coloreze
- Devine autoritar si iti cere tie sa dezenezi sau sa faci anumite lucruri in locul lui
- Nu este perseverent si renunta usor. Sau iti cere tie ajutorul fara macar sa incerce sa rezolve el problema
- Asteapta tot timpul ca cineva sa “le faca” lucruri fara ca macar ei sa incerce
Aceste activitati nu trebuie privite ca o metoda de diagnostic a unor probleme ci mai mult ca oportunitati de invatare. Lipsa unei perioade mari de concentrare si frustrarea legata de nereusirea unor activitati sunt caracteristice varstei intr-o mare masura.
Parintii pot lucra cu copilul pentru a-l ajuta sa depaseasca aceste momente creandu-i abilitatea de a suporta mai usor frustrarea, rezilienta si ajutandu-l sa nevigheze mai usor prin sentimentul de descurajare.
Aceste lectii sunt deosebit de valoroase pe termen lung si sunt deseori invatate in copilaria timpurie.
Care sunt deprinderile motrice de baza?
Din prima zi de viata a bebelusului parintii studiaza atent achizitiile copilului si le compara cu standarde din medicina.
Este de notat ca fiecare copil se dezvolta in prorpiul ritm, iar dezvoltarea acestuia trebuie analizata in context global nu printr-o comparare stricta cu unele tabele de evolutie.
Vom mentiona ca totusi aceste tabele sunt realizate prin calculul unei medii in etapele de dezvoltare a copiilor si nu impun sub nicio forma reguli de genul copilul trebuie sa faca x exact la y luni, altfel ceva nu este in regula.
joc-magnetic-smartmax-animale-safari
Cum dezvolți calitățile motrice ale copilului?
Activitatile pe care parintele i le propune bebelusului sau copilului in zona dezvoltare a motricitatii fine pot sustine si facilita acest proces. Respecand recomandarile cu activitatile specifice varstei si etapei de dezvoltare a bebelusului sau copilului, parintii ii vor introduce copilului jucarii sau activitati ce au acest scop clar: dezvoltarea motorie.
Bebelusi 0-3 luni - bebelusul duce mana la gura si incep sa se relaxeze muschii mainilor
Jucariile ce au fost dezvoltate de specialisti in colaborare cu pediatrii sunt un sprijin pentru parinti in acest demers.
Incepand cu varsta de 3 luni se gasesc jucarii sigure si de calitate menite sa il ajute pe bebelus sa isi dezvolte si relaxeze muschii mainii si ai palmei.
Bebelusi 3-6 luni - bebelusul strange mainile impreuna, tine si incepe sa scuture jucarii
Umeaza etapa de varsta unde bebe invata sa apuce obiecte si sa le duca la gura sau la ochi pentru o mai atenta observare. Jucariile de lemn sau de silicon ce le sunt oferite bebelusilor in aceasta etapa ajuta mult la dezvoltarea corecta a muschilor si la grabirea procesului.
Jucariile calitative pentru bebelusi pentru dezvoltarea motricitatii fine sunt realizate cu o deosebita atentie la dimensiunea acestora, la calitatea materialelor utilizate, la alegerea culorilor si a vopselei non-toxice.
Recomandam o atentie crescuta la alegerea jucariilor testate in aceasta etapa de dezvoltare a bebelusilor. In plus, pentru ca in aceasta perioada parintii dezinfecteaza foarte des jucariile copiilor se recomanda o mare atentie la dezinfectantii utilizati si la procesul de sterilizare.
Bebelusi 6-9 luni - bebelusul tine jucarii in ambele maini, le strange si le scutura si in plus aplauda
Zornaitoarele si jucariile moi ce incurajeaza activitatea de strangere a pumnului sunt esentiale in categoria jucariilor pentru bebe.
Acestea sunt si distractive pentru micuti dar si sustin o dezvoltare corecta a muschilor.
Bebelusi 9-12 luni - bebelusul mananca singur unele mancaruri, prinde lucururi intre degetul mare si aratator, poate lovi doua jucarii pe care le tine in mana
Diversificarea bebelusilor vine o data cu multe schimbari in viata micutilor. Indiferent de metoda de diversificare aleasa de parinti - diversificare clasica sau autodiversificare - copilul va invata noi miscari.
Actiunea de a se hrani singur, de a duce lingurita la gura sau de a bea din canita sunt activitati complexe ce incurajeaza independenta copiilor. Alegerea unui set de tacamuri potrivit varstei si etapei de dezvoltare, a unei canite cu manere de dimensiunea potrivita si a unui scaun de masa in care bebelusul sa aiba o pozitie corecta - toate acestea pot asigura succesul etapei de diversificare.
Pentru bebelusii ce aleg BLW (Baby Led Weaning) sau autodiversificare este foarte importanta dimensiunea la care se taie mancarea pentru a fi usor sa o apuce dar si pentru a fi suficient de lunga incat copilul sa poata musca bucatica care nu este cuprinsa in pumn.
cuburi-din-lemn-cu-sunete-haba
Copii 1 an - 2 ani - construieste turnuri din piese de lemn sau lego, mazgaleste pe o foaie, mananca cu lingura, rasfoieste singur o carte, tine creionul corect
Desi in jurul varstei de 1 an majoritatea parintilor sarbatoresc abilitatea copilului de a merge in picioare si aceasta se considera cea mai importanta achizitie - la nivel al motricitatii fine se intampla mult mai multe schimbari.
Cu precizia nou dobandita copilul are la dispozitie o gama mult mai larga de activitati. Optiunile de jucarii pentru copii de 1-2 ani sunt variate, complexe si interesante.
Cel mic poate construi cu o serie larga de jucarii: piese de constructii de lemn, piese Lego Duplo, piese magnetice potrivite varstei, cuburi moi, cuburi de silicon, cuburi senzoriale.
Indemanarea ii permite micutului sa intre in universul pasionatilor de puzzle, copilul are indemanarea necesara pentru a uni piese mari de puzzle cartonate sau de lemn si are abilitatea cognitiva de a rezolva puzzle-uri pentru copii din 2 piese.
Plastilina, creioanele colorate si cariocile, vopseaua pentru pictat cu degetele transforma activitatile creative intr-o placere si mare distracție. Beneficiile acestora pe termen lung sunt foarte mari, iar creatiile micutilor arata foarte bine expuse pe frigider.
Desenatul si pictura sunt printre activitatile ce dezvolta cel mai bine muschii mainii si ai incheieturii. Este important parintii sa lucreze impreuna cu cel mic la modul in care prinde creionul sau pensula pentru a asigura o buna dezvoltarea a motricitatii fine.
Desenatul ajuta la coordonarea ochi-mana si poate fi o activitate distractiva pentru amanadoi. Inceracti sa desenati ceva ce il atrage pe copil intr-o maniera simpla si distractiva.
Copii 2- 3 ani - Pot sa intoarca un maner si sa deschida majoritatea incuietorilor, folosesc lingura si furculita corect, stiu sa traga fermoarul, pot sa puna obiecte pe snur si pot sa inchida si desfaca capace.
Jocurile pentru dezvoltarea motricitatii fine pentru copiii de 2-3 ani sunt foarte variate si pot fi alese in funcție de interesele si pasiunile copilului care au devenit din ce in ce mai evidente.
Jocurile pentru dezvoltarea motorie a copilului pot fi combinate cu jocurile de rol pentru a creste interesul copiilor fata de activitati. In plus, aceasta activitate ajuta la familiarizarea copilului cu situatii reale si la o mai usoara adaptare in situatiile sociale. Jocurile cu incuietori sunt foarte des intalnite in categoria aceasta de varsta si au un impact mare asupra dezvoltarii indemanarii.
Acestea pot fi cumparate ca atare, pot fi adaptate sau pot fi construite de parinte pentru al sau copil. Exercitiile de inchidere a nasturilor sau a fermoarelor pot fi realizate cu hainele copilului sau activitatea poate fi transpusa in lumea papusilor si a jucariilor de plus, in functie de interesul celui mic.
Activitatile de insnuruit necesita deja un grad mare de control asupra muschilor mainii si o buna dezvoltare motorie. Acestea pot fi realizat cu macaroane sau paste sau pot fi combinate cu activitati de asociere prin jocurile ce se gasesc in magazinele de jucarii.
In plus, la varsta de 2-3 ani copilul este foarte interesat sa ii ajute pe adulti in treburile casnice si orice activitate poate deveni o oportunitate de invatare. Fie ca e vorba de amestecat ingrediente, intins aluat, taiat fursecuri cu forme, turnat lichide, activitati de transfer - toate acestea conduc la o buna dezvoltare a moticitatii fine.
Copii 3-4 ani - se pot imbraca singuri, pot folosi foarfeca pentru a decupa, pot urmari linii punctate pe hartie
La varsta de 3-4 ani copiii pot inchide si deschide majoritatea sistemelor de inchidere a hainelor si pot fi incurajati catre o independenta crescuta in aceste momente ale zilei lor.
Chiar daca nu tot timpul vor reusis sa faca toate acestea perefct, reactia parintilor ii poate incuraja sa continue sa se perfectioneze. Pe de alta parte atelierele creative cu pictura, culori, sau plastilina sunt minunate pentru aceasta varsta si ii ajuta pe copii sa se exprime creativ si liber.
Parintii pot introduce, sub o stricta supraveghere activitati de decupare cu foarfeca. Folositi tot timpul foarfece potrivite varstei, invatati copiii sa respecte cateva reguli simple de siguranta cand folosesc foarfeca.
Aceasta activitate implica miscari complexe ale muschilor mainii si o foarte buna coordonare ochi-mana.
Ce inseamna jocuri motrice?
Jocurile motrice sunt in general gandite de specialisti in domeniu in cooperare cu pediatri si kinetoterapeuti pentru a asigura o buna dezvoltare a motricitatii fine. Aceste jocuri contin garantia calitatii si a unor studii de specialitate efectuate si sustin corecta dezvoltare a copiilor.
Jocurile motrice, sustin joaca independenta iar copilul isi poate mari rabdarea si capacitatea de concentrare in timpul jocului.
Jucariile motrice de lemn sunt in general testate si aprobate si poarta garantia sigurantei pentru copii si bebelusi. Cand alegeti un joc motric fiti atenti la indicatiile privind varsta si dimensiunea - jucariile trebuie sa fie de marimea potrivita astfel incat cel mic sa poata sa le apuca cu mana.
Exemple potrivite sunt puzzle-urile cu maner, creioanele mai groase etc. Tot timpul urmariti siguranta copilului - jucariile cu piese mici sau care se desprind usor sau care pot fi rupte trebuie evitate sau folosite sub o stricta supraveghere a adulților.