Cum recunosti jucariile educative?

Maria Montessori considera ca joaca este munca celor mici si noi credem cu tarie in aceste vorbe. Va invitam sa ne uitam impreuna la aspectele educationale ale jocului si sa punem lupa pe acele jucarii educative ce ajuta la dezvoltarea copiilor. Jocurile si jucariile educative ajuta la transformarea jocului intr-un proces de invatare constient si asumat. Dar care sunt caracteristicile jucariilor educative si cum le putem folosi?

Ceea ce ne place atat de mult legat de abordarea Mariei Montessori este faptul ca priveste joaca intr-un mod serios - la fel fac si copiii, doar noi adultii uitam asta uneori. Joaca nu trebuie privita de catre adulti doar ca un mod "distractiv" de a petrece timpul pana ce copilul creste destul de mare incat sa intre intr-un proces de invatare academic. Achizitiile bebelusilor si copiilor sunt impresionante iar studiile arata ca dezvoltarea creierului copiilor trece prin niste etape impresionante in etapa de dezvoltare 0-3 ani. Iar joaca sta la baza acestor achizitii.

Copiii au o nevoie interioara de a invata, de a descoperi si de a experimenta - iar aceste procese au loc natural in timpul momentelor de joaca. Jucariile educative sunt acele jucarii care raspund acestei nevoi a copiilor de a descoperi, sunt potrivite varstei sau etapei de dezvoltare si le hranesc copiilor dorinta de a cerceta in continuare. Jucariile educative sunt acele jucarii ce le insufla copiilor bucuria de a invata

Cand sa introduci jucariile educative in viata copilului tau?

Studiile arata beneficii in introducerea jucariilor educative de la varste fragede. Poate credeti ca al vostru copil este prea mic pentru a intorduce jucarii educative sau poate va ganditi ca si la gradinita are o multime de jucarii educative si de ce sa mai puneti presiune pe el sa invete prin joaca si cand este acasa.

Studiile arata ca cei mici au un simt al observarii foarte dezvoltat inca din perioada de bebelusie iar invatarea poate deveni un proces simplu si natural inca de la aceasta varsta. Ingredientele secrete sunt atitudinea parintilor si jucariile educative potrivite.

Jucariile educative nu sunt doar cele ce au numere sau literele alfabetului desenate. Jucariile educative sunt cele care ajuta la dezvoltarea motorie sau cognitiva. In plus jucariile educative potrivite nu sunt plictisitoare acestea ii ajuta pe copii sa invete distrandu-se si socializand.

Jucariile educative pot face parte din viata copilului tau chiar de cand acesta este bebelus: carduri cu contraste puternice alb-negru, cuburi textile sau de lemn, zornaitoare si instrumente muzicale pentru bebelusi iar lista poate continua. 

Jucariile educative potrivite pentru toddleri sunt cele de constructii, puzzle-urile, jucariile senzoriale, jocurile de rol sau jucariile magentice. Jucariile cele mai potrivite pentru etapa de dezvoltare 1-3 sau 3-6 ani sunt cele ce ajuta la dezvoltarea abilitatilor de rezolvare a problemelor si cele ce hranesc creativitatea si imaginatia. 

Care sunt beneficiile jucariilor educative?

Jucariile educative ajuta la dezvoltarea motricitatii fine

Majoritatea jucariilor educative au un impact pozitiv asupra devoltarii indemanarii si a dexteritatii. In aceasta categorie putem include: 

  • jucariile de sortare a formelor: fie ca sunt realizate din lemn sau din plastic jucariile de sortat forme ajuta atat la dezvoltarea motricitatii fine, a coordonarii mana-ochi cat si la dezvoltarea abilitatilor cognitive de identificare si asociere;

cutie-de-sortare-forme-la-zoo

  • jucariile de tip pop-up: potrivite pentru copii din jurul varstei de 1 an aceasta jucarie ajuta la dezvoltarea muschilor mainii si este si foarte distractiva;

banc-de-lucru-ciocan-goki

  • cuburile de activitati din lemn si traseele de bile: aceste jucarii contin mai multe activitati special gandite penrtu dezvoltarea indemanarii si ii ajuta pe copii sa isi dezvolte rabdarea si concentrarea.

cub-activitati-din-lemn-goki

  • puzzle-urile pentru copii: puzzle-urile potrivite varstei ii ajuta pe copii sa isi dezvolte logica, orientarea in spatiu si motricitatea fina.

haba-puzzle-sonor-jungla

 Jucariile educative ajuta la dezvoltarea IQ-ului si a abilitatilor de a rezolva probleme

Jucariile educative sunt cele ce conduc la dezvoltarea inteligentei prin exersarea memoriei, a abilitatilor de logica si de asociere precum si a capacitatii de a rezolva probleme. Jocurile si jucariile educative ce ii provoaca pe copii sa isi foloseasca abilitatile cognitive pentru a rezolva diverse situatii sunt acum din ce in ce mai atractive pentru copii. 

Seturile de construit - din lemn, magnetice sau de tip LEGO sunt jucarii educative pe copii ce ii invata pe copii concepte de fizica, geometrie si matematica intr-un mod creativ si distractiv. In plus, invatarea are loc in cel mai natural mod posibil prin incercare - greseala - reparat greseala si incercat din nou. Copiii invata astfel sa isi gestioneze frustrarea, sa gandeasca creativ si sa aiba rabdare. 

 Seturile de construit din lemn ii inavta pe copii despre stivuire si echilibru, ii ajuta la recunoasterea si numirea formelor si culorilor. Cuburile din lemn pot deveni decorul a nenumarate povesti si jocuri de rol pentru copii - castele ale cavalerilor, magazine, ferme, garaje de masini, gradini zoo si multe altele. 

cuburi-de-construit-cu-ferestre-colorate

Seturile de construit magnetice ofera o experienta completa copiilor si sunt de obicei indragite de orice copil mai mare de 3 ani si de parinti si de bunici. Un exemplu perfect pentru educatia STEaM seturile magnetice ajuta la dezvoltarea abilitatilor stiintifice, tehnologice, ingineresti, artistice si matematice. 

Cu ajutorul pieselor magnetice copiii vor putea construi structuri 2D si 3D, vor invata formele geometrice si vor expolora legi ale fizicii. Copiii vor incepe cu structuri si forme geometrice simple: patrate, prisme, triungiuri, cuburi sau piramide trecand ulterior la constructii complexe: castele, garaje sau rachete. Imaginatia deschide drumul catre noi modele imitoare construite si gandite chiar de copilul tau. Si in plus, mai ofera si satisfactia daramarii in siguranta a modelelor construite, cu un mare baaaang!

magna-tiles-clear-colors-set-magnetic-100-piese

Seturile de construit de tip LEGO ii ajuta pe copii sa faca constructii libere ce le dezvolta imaginatia sau constructii structurate urmarind instructiunile dintr-o carticica. Ambele metode de constructie au un avantaj educativ asupra dezvoltarii copilului. Alegerea seturilor de constructii a devenit in ultimul timp ori foarte usoara ori foarte dificila. Exista o multitudine de optiuni de seturi de construit educative, pentru orice varsta si orice pasiune. 

Jocurile educative cum ar fi cele de logica, memorie sau de asociere sunt recomandate de educatori si organizatii stiintifice iar beneficiile lor asupra dezvoltarii iQ-ului au fost demonstrate in nenumarate randuri. Alegeti jocuri premiate la nivel international, cum ar fi jocurile Smart games, Gigamic, Blue orange sau Thinkfun.

Jucariile educative dezvolta abilitatile sociale si inteligenta emotionala

Educatorii subliniaza importanta cunoasterii si identificarii corecte a sentimentelor. Copiii ce au aceasta abilitate se adapteaza mai usor in situatii noi, iar intensitatea tantrumurilor acestora este mai scazuta. Analizele psihologice atentioneaza asupra importantei invatarii emotilor: oare nu este mai important pentru copil sa stie cand este furios si unde simte furia decat sa spuna corect sunetele pe care le scot animalele?

O inteligenta emotionala dezvoltata ajuta la construirea unei vieti echilibrate si fericite. Iar, aceste abilitati pot fi dezvoltate inca din copilarie. Jocurile de rol pentru copii au un mare rol in educarea emotionala a copiilor. Prin jocul de rol, copilul experimenteaza intr-un cadru sigur si controlat emotiile puternice pe care acesta le simte in viata de zi (despartirea de parinti, impartitul jucariilor, aparitia unui nou membru al familiei, intrarea in colectivitate etc.)

Jocurile de rol pentru copii pot fi facute cu animale de plus sau figurine sau  puteti alege variante adaptate copiilor pentru aproape orice obiect din viata adultior. Copiii pot invata sa se joace cu mai multi copii si sa imparta jucariile si sa accepte alte idei, isi pot dezvolta vocabularul sau pot invata despre empatie prin prima jocurilor de rol.

Jucariile educative ce dezvolta inteligenta emotionala cultiva empatia si ii ajuta pe copii sa isi identifice propriile emotii pentru a gasi metode potrivite sa le gestioneze. 

joc-de-construit-sentimente-miniland

Jucariile educative ajuta la dezvoltarea concentrarii

Abilitatea copilului de a se concentra pe o singura activitate va creste pe masura ce acesta avanseaza in varsta. Jucariile educative au un rol important in acest proces si ajuta la dezvoltarea concentrarii si a rabdarii. Alegerea jocurilor si a jucariilor potrivite pentru varsta copilului este foarte importanta din acest punct de vedere. Provocarile jocurilor sau ale jucariilor educative sunt gandite si adaptate pentru fiecare etapa de dezvoltare si este important sa respectam aceste recomandari. Astfel, vom evita frustrarea care vine la pachet cu incercarea nereusita de a rezolva provocari prea complexe sau plictiseala care vine o data cu provocarile prea simple.

Studiile arata ca jucariile educative potrivite ajuta la cresterea stimei de sine. Sentimentul de implinire ce il simte copilul cand indeplineste obiective din ce in ce mai complexe (care la inceput ii pareau de nerezolvat) il ajuta pe acesta sa prinda incredere sa exploreze in continuare dar si sa abordeze invatarea ca o bucurie.

kit-starter-experimente-tehnice-hape

Jucariile educative ajuta la dezvoltarea imaginatiei si cultiva creativitatea

Jucariile educative sunt acele jucarii fara pereche care ii invita pe copii sa gandeasca intr-un mod creativ si sa isi exprime latura artistica inca de la varste foarte mici.

Seturile creative pentru copii, cum sunt atelierele creative de la Djeco sunt adaptate abilitatilor motorii si cognitive specifice fiecarei varste. Copiii descopera pasiunea pentru arta si lucru manual.

Studiile arata beneficii deosebite in cadrul jocului liber. Copiii sunt invitati sa se exprime artistic, liber indepenedent fara sa respecte un anumit model sau limite (in cazul coloratului). Astfel copiii vor descoperi si se vor bucura de fiecare etapa a experientei senzoriale - invata diferenta intre pictatul pe hartie sau pe folie de aluminiu, vor colora castane, pietre si bucati de lemn. Copiii invata prin propriile lor manute.

Plastilina merita o atentie speciala in cadrul jucariilor creative pentru copii. Experienta de a modela plastilina ofera un exercitiu bun pentru muschii mainilor, ii invita pe copii sa isi foloseasca imaginatia si ii ajuta sa isi cultive rabdarea si concentarea.

atelier-de-modelat-plastilina-cu-buline-djeco

 Recomandari jucarii educative bebelusi

Pentru etapa de bebelusenie vocea parintilor este poate cea mai buna jucarie educativa. Parintii sunt incurajati sa ii citeasca bebelusului, sa ii povesteasca tot ce se intampla in timpul momentelor de ingrijire, sa ii cante si sa danseze impreuna. 

Cartile textile pentru bebelusi, in special cele cu contraste puternice sunt cadouri perfecte pentru bebelusi. Acestea pot dezvolta o pasiune pentru carti ce poate tine o viata intreaga.

Saltelele de activitati sunt importante in dezvoltarea bebelusilor, transforma timpul petrecut pe burtica intr-o activitate distractiva si educativa. Jucariile agatate ofera o experienta senzoriala complexa si ii invita pe bebelusi sa le exploreze dar si sa se deplaseze pentru a descoperi o noua activitate sau jucarie.

saltea-de-activitati-haba

 Recomandari jucarii educative copii 1 - 3 ani

Jucariile de sortare, puzzle-urile incastre, cele de lemn sau cele cu un numar redus de piese sunt printre jucariile educative cele mai iubite de copiii de 1-3 ani. 

Siguranta copiilor este foarte imporanta in aceasta etapa de dezvoltare pentru a evita riscul de inec sau de accidentare. Va sfatuim sa alegeti jucarii sigure, testate ce respecta normele de siguranta la nivel european. Puteti alege cu incredere brand-uri cunoscute precum: Djeco, Haba, Hape, Goki, Melisssa and Doug, Miniland, Smartmax, Magformers.

Jucariile de construit sunt tare indragite de copii la aceasta varsta, iar seturile de constructii de lemn sau magnetice sunt gandite sa ii atraga pe copii si sa ii provoace sa isi dezvolte abilitatile motorii.

haba-cuburi-de-constructie

Pentru dezvoltarea motorie grosiera alaegti jucarii ce incurajeaza dezvoltarea naturala si sanatoasa a mersului. Alegeti jucarii sigure, ce nu suprastimuleaza muschii picioarelor si a coloanei. Puteti alege cu incredere jucarii de tras sau de impins si masinute ride on.

masinuta-ride-on-masina-de-curse-argintie-goki

 Recomandari jucarii educative copii 3 - 5 ani

In jurul varstei de 3 ani veti observa o inclinatie naturala a copiilor catre jocurile de rol. Alegeti jocuri ce corespund pasiunilor copilului si astfel veti incuraja joaca independenta. Puteti alege jocuri de rol cu masini sau cu papusi, de-a doctorul sau inginerul, experimente stiintifice sau joaca cu racheta prin spatiu.

casa-de-papusi-pe-roti-aventura-la-mare-hape

casa-de-marcat-lemn-goki

set-constructie-createon-magna-tiles-racheta-galaxy-rocketship

Jocurile de rol, in special in categoria de varsta 3-5 ani, ii ajuta pe copii sa gaseasca metode de gestionare a momentelor mai dificile. De exemplu, daca vizita la doctor este un moment stresant, puteti folosi joaca cu o trusa de doctor ca solutie.

trusa-doctor-lemn-hape

Producatorii de jocuri, de familie sau cu un singur jucator, ii invita acum si pe cei mai mici sa descopere fascinanta lumea a board games-urilor. Daca si parintii sunt pasionati de board games-uri vor avea placerea sa descopere o multime de jocuri pe care le pot juca impreuna ca familie transformand astfel seara de board games intr-o traditie. Daca parintii nu sunt pasionati de jocuri va invitam sa cititi mai multe despre avantajele board games-urilor in dezvoltarea copiilor si sa incercati introducerea lor pentru a observa interesul copilului. 

joc-livada-haba

board-game-haba-monza

joc-froggit-smart-games

joc-dragomino-blue-orange

Speram sa va fi convins de beneficiile jucariilor educative in dezvoltarea copiilor si sa descoperiti impreuna acele jucarii perfecte ce va ajuta sa descoperiti bucuria de a invata. O atitudine sanatoasa fata de procesul de invatare se dezvolta inca din copilarie, iar cei mici pot invata sa devina autonomi in invatare si sa isi conduca singuri acest proces important in viata lor.

Bucuria de a invata este poate cea mai importanta lectie pe care putem sa le-o predam copiilor nostri, iar jucariile educative potrivite sunt cel mai bun partener in acest proces. 

Va dorim spor la joaca inteligenta :)

Recomandam

Pret redus
Pret redus
Pret redus