Seara de Mos Nicolae pentru copii - poveste si activitati copii

Mos Nicolae este un simbol al bunatatii, al generozitatii si al modestiei. Putem sa le amintim copiilor nostri ca sarbatoarea Sfantului Nicolae nu este doar despre dulciuri, jucarii si nuiele in ghetute. Gasiti mai jos povestea lui Mos Nicolae pentru copii si o serie de activitati pentru o seara frumoasa petrecuta impreuna.

Desi difera povestile cu Mos Nicolae este general acceptat ca persoana sa este un simbol al generozitatii. Legendele si povestile scrise sau nescrise vorbesc despre darurile oferite de Mos Nicolae pentru a salva oameni in nevoie. Darurile sunt oferite in anonimat - de unde a aparut si ideea de a lasa cadourile in ghetute fara a fi vazut.

Va propunem si noi o varianta a povestii lui Mos Nicolae de unde va puteti inspira pentru a povesti impreuna cu copii despre traditii si trasaturi de personalitate. Asta desigur in timp ce va bucurati de bunatatile gasite in ghetutele lustruite.

" A fost odata ca niciodata ca de n-ar fi nu s-a povesti un tanar pe nume Nicolae. Cum? Mos Nicolae nu a fost tot timpul MOS Nicolae? Ei bine, nu.

Baitelul Nicolae era orfan si a mostenit o avere mare, enorma. El a facut o alegere importanta despre cum sa foloseasca toti acesti bani. S-a uitat atent in jurul sau si a vazut oameni saraci si nevoiasi.

Nicolae a stiut in acel moment ca ii poate ajuta si ca asa avea sa isi cheltuiasca averea. Doar ca el a hotarat un alt lucru important: va ajuta in secret. Nimeni nu va sti de unde au venit darurile si ca el este cel ce ii ajuta pe cei din jurul sau.

Nicolae stia ca darurile sale ii pot ajuta pe cei din jur sa isi indeplineasca visele. Cu acest gand in minte, Nicolae se deghiza in fiecare noapte, sa nu fie recunoscut, si pleca prin oras. Acolo unde vedea oameni care aveau nevoie le lasa manacare, haine sau bani.

 Intr-una dintre serile in care se plimba pe strazile pustii ale orasului i-a atras atentia in mod special o familie. Un tata care era foarte trist ca nu avea banii necesari pentru a-si marita cele trei fiice conform obiceiului. Cand a vazut atata suferinta, Nicolae s-a intrebat daca nu ii poate ajuta cumva. A hotarat sa le arunce o punga cu aur pe geam, suficiente incat sa o poata marita pe prima fata, cea mare.

A doua zi dimineata, cand familia a descoperit punguta cu aur a fost nespus de fericita. In timp ce se bucurau se intrebau cui sa multumeasca pentru acest dar ce le-a adus fericirea si implinirea. Insa, niciunul dintre ei nu stia de unde a venit darul si cine este cel ce le-a facu un asa mare bine.

Timpul a trecut si a venit timpul sa se marite a doua fiica a acestei familii. Insa, erau aproape in aceeasi situatie si nu aveau destula avere pentru o nunta. Nicolae i-a ajutat si de data aceasta. A lasat pe treptele casei o punguta cu banii necesari. Familia fericita s-a gasit din nou in aceeasi situatie, nu stia cui sa multumeasca dar era recunoscatoare ca poate organiza nunta mult dorita.

Cand se apropia nunta fetei cele mici, tatal s-a hotarat sa stea la panda sa descopere cine le face atata bine. Noaptea a venit si Nicolae a ajuns la casa familiei cu un sac cu bani de aur. A vazut ceva agitatie si pentru a nu fi vazut s-a urcat pe acoperisul casei si a aruncat sacul pe horn. Acesta a aterizat fix intr-o soseta.

Tatal familiei a auzit zgomotul si a intrebat: "Cine este acolo? Vreau sa iti multumesc pentru tot binele pe care l-ai facut familiei mele" 

Nicolae i-a raspuns: "Nicolae este numele dar atat veti sti despre mine. Pentru faptele bune nu astept nicio rasplata. Te rog sa nu intrebi mai mult si sa nu povesteti nimic despre mine"

Familia i-a multumit in gand in fiecare zi lui Nicolae pentru tot ce a facut pentru ei si au facut la randul lor bine de fiecare data cand au putut."

Noaptea 5 spre 6 decembrie este noaptea lui Mos Nicolae cand toti copiii isi lustruiesc atenti ghetutele si le pun aproape de fereastra sau de usa pentru a primi o vizita de la Mosu. Acel Mos cu barba alba pe care nu l-au vazut niciodata dar se spune ca isi scutura barba si vine prima zapada din an.

Legenda spune ceva si de nuieluse pentru copiii ce nu au fost cuminti. Dar nu este cazul copiilor nostri si nu vom vorbi despre asta in articol.

Daca va intrebati ce activitati puteti face in familie in timp ce va bucurati de darurile de la Mos Nicolae, va lasam mai jos cateva idei de activitati pentru copii.

Activitati pentru copii de Mos Nicolae - despre generozitate

Mos Nicolae este un simbol al generozitatii, iar seara de 5-6 decembrie poate fi un bun moment pentru a incepe o discutie despre asta. Punctul de plecare este desigur povestea lui Nicolae. Dar intrebarea este cum poate fi copilul nostru generos?

Putem invata copiii despre generozitate incepand cu varsta de 3 ani. Cuvantul acesta mare, generozitate nu inseamna mai mult decat a imparti - a imparti cu drag, cu toata inima fara a astepta ceva inapoi. La fel ca Nicolae.

  • Putem explica despre generozitate dand mici exemple mai usor de inteles pentru copii - a imparti prajitura, a imparti jucariile. 
  • Le putem explica celor mici despre dovezile de generozitate pe care la facem noi adultii in familie. Despre cum familia noastra ajuta alte familii si cum nu este nevoie sa fim bogati pentr a oferi.
  • Putem oferi orice cu toata inima - chiar cel mai pretios lucru, timpul nostru.

Un moment dragut pe care il putem face in familie dar si activitate pentru copii este sa pragtim impreuna cu ai nostri copii o tava de biscuiti si sa ii oferim. Putem iesi la o plimbare si sa aleaga copilul cui vrea sa ofere biscuitii sau putem alege o familie nevoiasa si sa mergem sa ii oferim. Putem incepe o discutie despre cum ne-am simtit cand am pregatit biscuitii si cum a fost momentul in care i-am daruit si cum ne-am simtit cand am vazut reactia celor ce i-au primit. 

Asa invata copiii nostri cel mai simplu si cel mai natural - vazand exemplul din jurul lor si vorbind despre asta. A vorbi deschis despre genrozitatea noastra este poate cea mai buna lectie pentru copil.

Pentru copiii mai mari de 5 ani un mod de a le explica mai in profunzime ideea de generozitate este sa le oferim o alocatie - bani doar ai lor. Primiti sau castigati dupa ce au indeplinit diverse sarcini. Banii respectivi pot fi impartiti in 3 borcane:

  • banii pentru cheltuit - cu care isi pot cumpara jucariile si jocurile de pe lista lor de dorinte
  • banii pentru pastrat - economii - banii pe care ii strang pentru a isi lua ceva mai scump in viitor
  • banii pentru donat - bani pe care iidau pentru diverse cauze (este bine sa fie ceva vizibil pentru copii, ceva ce ei pot intelege usor - am dat bani sa cumparam mancare pentru cainii de la adapost)

Dezvoltarea unei gandiri oreintate catre economisire si donatii poate fi o lectie valoroasa pe termen lung si ii poate modela atitudinea fata de bani pe parcursul vietii.

O alta activitate care poate ajuta copiii de aproape toate varstele este sa invete sa isi doneze jucarii. Difera dintr-o casa in alta atitudinea parintilor si a copiilor fata de jucariile noi - cand, cum si de ce se cumpara. Insa orice copil poate invata o lectie pretioasa din a isi sorta jucariile pe care le are si a decide sa vanda o parte din ele pentru a-si cumpara unele noi sau de a dona o parte din ele unor copii care s-ar bucura enorm sa se joace cu jucariile lor vechi. Generozitatea se ascunde si in a da altor copii jucariile tale vechi.

 

Activitati pentru copii de Mos Nicolae - despre modestie

Uneori este o provocare sa transformam concepte abstracte in informatii simple usor de inteles pentru copiii mici. Pentru noi asa a fost in cazul modestiei, dar am gasit un exemplu care credem noi ca ajuta.

Desenati impreuna cu copilul o stea mare, mare si o colorati in galben, o decupati si o puneti deoparte. Mai desenati doua stele mult mai mici, cam de dimensiunea unei unghii si le colorati cu galben si de decupati.

Luati steaua mare si o lipiti pe fruntea sau gatul copilului si ii povestiti o situatia in care un copil se mandreste cu ceea ce a facut si se lauda si se considera cel mai minunat din lumea intreaga. Povestiti aceeasi intamplare, dar aprecierea vine din interior, vorbiti despre mandra copilului dar intr-un mod natural, fara exagerari. Dati jos steaua mare si lipiti una din stelele mici pe tricou, unde alege copilul. Apoi, povestiti aceeasi situatie iar acum copilul se simte la fel de mandru de el, dar nu se lauda, nu se faleste pastreaza mandria in interior si acum lipiti cealalata stea mica, undeva sub haine unde doar el o vede. Aceasta este modestia.

Jocurile de rol? Sunt o idee perfecta in situatia asta - alegeti un joc pentru copii sau un board game pe care il puteti juca in familie dar sa fie un joc de competitie. Cel ce castiga va exagera pana la modul amuzant victoria sa - va spune ca este numarul 1, se va lauda fara oprire, va face un dans al victoriei - orice va vine in mine distractiv. Dupa ce se termina momentul acesta poate incepe o discutie despre modestie si cum s-a simtit fiecare in timpul " dansului victoriei" si se va juca din nou aceeasi scena cu Modestie de data aceasta. A invata copilul care castiga sa ii felicite pe ceilalti pentru un joc bun este o dovada minunata de modestie.

In seara de Mos Nicolae puteti face un calendar de advent cu activitati pline de bunatate pana de Craciun. Puteti alege majoritatea activitatilor sa poate fi facute de intreaga familie si sa nu ne necesite un buget generos. Veti castiga timp frumos petrecut in familie si zambete peste tot in jurul vostru.

Va multumim ca ati ales sa copilariti cu noi si in seara lui Mos Nicolae!

Va lasam mai jos cateva fise de colorat si de activitati pentru Mos Nicolae.

Fisa de colorat Mos Nicolae - descarca gratuit 

Fisa de activitati copii Mos Nicolae

 

 Fisa de activitati copii Mos Nicoale - descarca gratuitFisa de activitati Mos Nicolae