Continuăm seria de Părinți de la care învățăm cu Bianca mamica pediatru din spatele contului Lectii de Pediatrie. Va invitam pe aceasta cale sa descoperiti informatii esentiale pentru parinti prezentate intr-un mod simplu si usor de retinut - un adevarat ajutor in calatoria de parenting a oricaruia dintre noi. Bianca este doctor pediatru certificat in somnul copiilor, potty training si nutritie iar postarile ei contin raspunsurile la multe intrebari pe care si le pun mamicile. Si cel mai important este ca veti fi siguri ca informatiile sunt dintr-o sursa sigura.
Părinți de la care învățam este un proiect Copilaresti.ro ce va aduce la un loc voci valoroase ale părinților. Părinți care ne inspiră, ne dau de gândit și ne ajuta să le dăruim copiilor noștri o copilărie magică.
Vă invităm la discuții relaxate despre parenting și educație și speram să găsiți inspirație în vorbele Biancai.
În ce moment te afli în călătoria ta de părinte? ( ai un copil sau mai mulți, câți ani au - câteva detalii dragute despre copii și despre tine ca parinte)
Pot să spun că mă aflu într-un moment tare solicitant dar și fascinant. Fiecare zi, o adevărată aventură! Sunt mamă de 2 băieți, în vârstă de 2 ani și jumătate și 6 luni…iar asta îmi ocupă cea mai mare parte din timp. Cel mare este în perioada :,, ce-i asta mami?” Și ,,De ce?”, cu un temperament extrem de energic, pe care uneori trebuie să recunosc că îmi e greu să-l gestionez. Cel mic- în etapa anxietății de separare. O perioadă plină de provocări, oboseală dar cu multă iubire și momente frumoase. Sunt un părinte destul de stresat, perfecționist, ( nu neaparat în sensul bun) dar…noroc cu celălalt părinte, tata, care aduce echilibrul atunci când totul pare să iasă de sub control.
Care este activitatea sau jocul pe care il face copilul tău singur ca să poți găsi ceva timp pentru tine?
Aici îmi este destul de ușor să răspund. Fie atunci când dorm, fie când petrec timp în curte/parc cu tata. În general acestea sunt momentele în care găsesc liniștea și resursele necesare pentru mine.
Care sunt câteva din cărțile pe care le citești cu drag cu copilul tău?Citiți ca parte din ritualul de somn?
Bineînțeles că avem rutina cititului. Cred că e obiceiul pe care mi-l doresc cel mai mult să existe în casa noastră. Iubirea față de cărți mi-a fost sădită în copilărie de către mama, iar la rândul meu, mi-ar plăcea să le pot oferi acest cadou. (Pentru că așa îl consider). Citesc cu drag orice își alege el. Momentan ,,Ora de culcare la zoo” este solicitată cel mai frecvent. (Are în centru un arici care ajută animalele de la zoo sa adoarmă).
Care sunt cartile care simți ca te-au inspirat ca parinte?
Imi place enorm de mult abordarea Dr. Sears în ,,Cartea bebelușului”. Toate domeniile pe care le abordează și explică, sunt prezentate într-o manieră blândă și cu mult respect față de copil și nivelul său de dezvoltare.
Aveti seara de jocuri în familie? Care sunt cele mai distractive jocuri pe care le-ati jucat?
Seara de jocuri în familie încă nu, dar ne facem timp aproape zilnic sa petrecem momente în 4 sau sa ieșim la plimbare.
Ai un joc care știi ca ii va consuma energia celui mic și va avea parte de un somn "neintors"?
Mi-ar plăcea să se inventeze asemenea joc. Glumesc. În general cât mai mult timp petrecut afară, alergat și mersul cu bicicleta îl obosesc destul încât să doarmă bine.
Ai folosit vreodata jucariile pentru a-l ajuta pe copilul tau sa navigheze anumite sentimente? Ce a functionat la voi?
Da. Mereu mă folosesc de ele. Au funcționat de minune în perioada antrenamentului la olița. L-au făcut să fie entuziasmat de proces. Le folosim pentru a diminua ,,frica de doctor”. Și de asemenea și pentru a-l face curios și entuziasmat în legătură cu mersul la grădiniță. Cred ca este un mod excelent de a-l învăța lucruri noi și de a-l pregăti pentru evenimente importante din viața lui, spre a le gestiona mai ușor.
Care crezi ca este relatia instinct-educatie in rolul de parinte?
Ce întrebare interesantă! Relația instinct educație, din câte am observat din păcate nu este mereu cea mai bună. De ce cred asta? Pentru că venim cu niște ,,bagaje” din copilărie. Din felul în care au fost crescute generațiile trecute. De multe ori instinctul în unele situații este să ridici tonul, să ameninți, să pedepsești, să îl faci de rușine. Ce mă bucură enorm, e ca generația de azi de părinți își dă silința la maxim să se informeze și sa facă alegeri bune pentru sănătatea emoțională a copilului. Majoritatea lucrează cu ei să se stăpânească în situații limită, să gestioneze mai bine tantrumurile, mofturile la masa, să valideze emoții etc. Și mi se pare nemaipomenit să văd atâta implicare și dorință de a depăși felul în care au fost crescuți pentru a face loc unui stil de parenting blând.
Ce activitati sau jocuri folosesti pentru a-i cultiva independenta copilului?
În cea mai mare parte prin imagini, cărți sau video-uri interactive. Are voie cam 60 de minute maxim pe zi (cel mare) la ecrane, deci alegem ca acel timp să fie petrecut într-un mod educativ. Mă folosesc de un personaj preferat ca să îl motivez. Alt lucru care ajută, este să îi ofer variante, să îl las să aleagă singur din mai multe opțiuni. Nu în ultimul rând, îl încurajez și îl las să vadă cât de tare mă bucură acțiunile sale.
Ce activitati sau jocuri folosesti pentru a-l invata pe copil despre responsabilitate?
Învățăm despre responsabilitate în 2 moduri. Fie, îl implic și îi explic totul despre treburile casnice. Fie, facem împreună curat după ce a vărsat, împrăștiat, murdărit ceva. Cred ca exemplul personal (pentru ca ei imita foarte mult în perioada aceasta) si implicarea lor ajută cel mai mult.
Cum il ajuti pe copilul tau sa isi creasca stima de sine sau iubirea de sine?
Stima si iubirea de sine?! Prin incurajări. Ne bucurăm tare când reușește să facă ceva. Nu îl comparăm cu alți copii. Și mai ales nu folosim cuvinte urâte, jignitoare sau violență fizică. Nu există pedepse, doar consecințe (de exemplu dacă nu se îmbracă, nu vom putea ieși afară, etc) și nu în ultimul rând nu îl certăm/facem de rușine cu alți copii/persoane străine de față. Totul se discută în familie.
Cum a fost pentru copilul tau intrarea in colectivitate si ce crezi ca te-a ajutat cel mai mult in acest proces? Ai folosit vreun joc de rol care sa te ajute in perioada aceasta?
Am avut o experientă tare bună cu mersul la creșă, pe care chiar vreau să o împărtășesc cu voi, ca sa vedeți că pot exista și începuturi fericite. Cu 1-2 săptămâni înainte l-am pregătit pe cel mare cu povești despre grădiniță, i-am povestit cum va fi, ne-am jucat ,,de-a grădinița” cu jucăriile iar la final, spunea entuziasmat că dorește să mearga.
În prima zi de grădi, cu emoții mari (eu), cu inima strânsă, îl ducem la grădiniță. Doamna directoare ne întreabă când vrem sa venim dupâ el. Răspunsul nostru evident a fost: ,, Când vrea el. Dacă plânge sau dă semne că nu se simte bine, venim și îl aducem acasă”.
Orele au trecut, eu tot cu ochii pe telefon… care nu a sunat. La 16:00 am fost să îl scot și am primit feedback bun.
Următoarele zile l-am dus cu plansete acasă, că mai dorește să stea. A avut seri în care s-a pus la somn mai repede fiindca știa ca merge a 2a zi la grădi. Are o fire tare sociabila…iar eu sunt fericită că s-a întamplat așa. Altfel, ar fi fost greu să știu că-l las plângând.
Daca v-au placut raspunsurile Biancai o puteti urmari pe contul mom_p.education - materiale si video-uri informative din sfera pediatrica si viata de parinti.