Continuam seria de Parinti de la care invatam cu Raluca - o mamica de la care noi am invatat noi jocuri care sa ne ajute sa ne conectam cu cel mic in momentele dificile. Stiam deja cat de importanta este joaca in dezvoltarea copilului insa, cu ajutorul Ralucai, am descoperit cat de esentiala este joaca in relatia parinte-copil si cum aceasta poate avea o putere vindecatoare. Va invitam sa o urmariti pe Raluca si sa descoperiti jocuri amuzante si sfaturi pline de compasiune - sper ca veti vedea si voi efecte pozitive in viata de familie! Pana atunci va invitam sa descoperim impreuna un interviu minunat despre viata de mamica...
In ce moment te afli in calatoria ta de parinte ?
Sunt mamica a doi copii, o fetiță cu un suflet sensibil și extrem de pasionată de balet care tocmai a început clasa I și un băiețel de 4 ani cu o voință extrem de puternică și o mare pasiune pentru astronomie și dinozauri. Ei doi mă fac zi de zi să mă redescopăr ca om și să fac tot ce pot pentru a fi un părinte mai bun.
Care este jocul sau jucaria preferata a copiilor tai? Dar a ta?
Jucăria preferată a fetiței, jucăriile de fapt, sunt păpușile ei Barbie balerine, iar ale băiețelului magneții de construit și dinozaurii. Jucăria mea preferată este salteaua mea de yoga. :D
Care este activitatea sau jocul pe care il face copilul tău singur ca să poți găsi ceva timp pentru tine?
Anais, fetița mea desenează cel mai des sau se joacă cu păpușile, iar Eric construiește diverse din magneții lui.
Care sunt câteva din cărțile pe care le citești cu drag cu copilul tău?
“Iepurele a ascultat” este una dintre cele mai iubite cărți. Da, citim ca parte din ritualul de somn, dar și în timpul zilei, oricând prindem ocazia. Este un mod extrem de eficient pentru a dezvolta dragostea pentru cărți a copiilor, să nu lăsăm cititul doar pentru rutina de somn.
Care sunt cartile care simți ca te-au inspirat ca parinte?
Toate cărțile Alethei Solter m-au inspirat și schimbat ca părinte. Motiv pentru care am devenit în urmă cu aproape 3 ani, instructor Aware Parenting.
Aveti seara de jocuri în familie? Care sunt cele mai distractive jocuri pe care le-ati jucat?
Mima este jocul cel mai iubit, pe care îl jucăm în familie, chiar și împreună cu bunicii.
Ai un joc care știi ca ii va consuma energia celui mic și va avea parte de un somn "neintors"?
Jocul de-a imitatul este foarte apreciat în ultima vreme, copiii fac tot felul de sunete sau spun cuvinte amuzante, iar eu trebuie să-i imit. Râd cu lacrimi amândoi.
Ce jocuri va jucati când ieșiți în natura?
Nu prea ne jucăm atunci când ieșim, mai mult explorăm și ne place mult să ne plimbăm cu bicicletele.
Ai folosit vreodata jucariile pentru a-l ajuta pe copilul tau sa navigheze anumite sentimente? Ce a functionat la voi?
Da, folosesc des jocul simbolic cu diverse jucării, cum ar fi păpușile sau plușurile pentru a-i ajuta să proceseze și navigheze anumite sentimente și experiențe. Las jocul ghidat de ei de obicei.
Care crezi ca este relatia instinct-educatie in rolul de parinte?
Instinctul nostru de părinte joacă un rol important în educația copiilor noștri. DIn păcate am uitat să ni-l ascultăm din cauza experiențelor neplăcute prin care am trecut, a stresului sau ale traumelor nevindecate.
Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit ca parinte? Dar cel mai amuzant?
Cel mai bun sfat a fost să aleg întotdeauna iubirea. Cel mai amuzant, să duc copilul la biserică să-i citească preotul din nu mai știu ce carte, pentru că plângea atunci când unii străini vorbeau cu el, copilul având în jur de 7-8 luni, atunci când începe și anxietatea față de străini.
Ce activitati sau jocuri folosesti pentru a-i cultiva independenta copilului?
Încerc pe cât posibil să-i las și să-i încurajez să încerce să facă singuri diverse lucruri, de la activități ce țin de dezvoltarea lor până la treburi casnice. Folosesc cât mai rar spre deloc, “nu poți”, iar dacă o fac, spun, “nu poți încă”.
Ce activitati sau jocuri folosesti pentru a-l invata pe copil despre responsabilitate?
Le dau exemple din viața reală sau mă leg de experiențele pe care le vedem în jurul nostru cât mai des.
Cum il ajuti pe copilul tau sa isi creasca stima de sine sau iubirea de sine?
Spunându-le cât mai des cât de minunați sunt și toate lucrurile pe care le admir și iubesc la ei. Evit orice fel de critică, pedepse, consecințe artificiale sau rușinare, oricare ar fi motivul.
Cum ii mentii activa curiozitatea copilului tau?
Păstrându-i dorința intrinsecă activă și evitând recompensele.
Cum il inveti pe copilul tau sa invete cu drag?
Fără să pun presiune și fără să ofer recompense, cum spuneam mai sus. Evit judecățile de valoare și aduc cât de des se poate o notă jucăușă în ecuație. Încerc de asemenea să ofer un model prin propria persoană care continuă să învețe lucruri noi constant.
Cum a fost pentru copilul tau intrarea in colectivitate si ce crezi ca te-a ajutat cel mai mult in acest proces? Ai folosit vreun joc de rol care sa te ajute in perioada aceasta?
Să-i ofer un spațiu sigur unde să-și poată exprima sentimentele orice s-ar întâmpla. Jocurile de rol de-a școala sau grădinița sunt extrem de eficiente. Ideal jocul să fie condus de copil.
Pe Raluca o puteti găsi pe pagina de Instagram https://www.
sau pe site-ul https://www.