Ce Sunt Jucariile Magnetice? Cum Alegem Jucaria Magnetica Perfecta? - copilaresti.ro

Jucariile care au la baza magneții sunt importante in dezvoltarea copiilor mici cu o varsta de pana in trei ani. Aceasta categorie insa a fost mult timp exclusă din ofertele producătorilor de jucarii pentru copii datorita riscului mare de înec si a pericolului asociat cu înghițirea magnetilor.

Avansul tehnologic a facut posibila integrarea unor elemente magnetice în jucării intr-un mod sigur care reduce aproape la zero riscul de înec. Din acest moment au aparut pe piața jucarii magnetice special concepute pentru dezvoltarea competențelor si abilităților copiilor cu o varsta între 1 si 3 ani.

Majoritatea acestor jocuri si jucarii se încadrează în categoria jocurilor de construcție STEM ce ajută in mod definitiv la dezvoltarea abilităților cognitive, de motricitate fina dar si a creativității.

Copiii pot afla de mici latura distractivă a matematicii si latura creativă a geometriei.  Cu ajutorul jocurilor de construcții magnetice cei mici pot explora structuri 3D si 2D si pot crea un număr aproape nemărginit de forme, iar creațiile lor vor impresiona prin stabilitate si imaginație.

Principiul magnetilor este suficient de simplu pentru a fi usor înțeles si de toddleri este vorba de atractiei respingere, doua fenomene pe care le vor simti chiar cu manutele lor.

Cei mici vor deprinde activtatea de modelare de constructie, in mod simplu si natural. Prin activitati repetitive de incercare vor gasi raspunsuri la diverse situatii care apar dezvoltandu-si logica si gandirea critica.

Copiii vor invata in ce directie e mai usor sa construiască, cum sa faca stabila o anumita constructie sau ce miscare le va face sa cada. Toate acestea sunt lectii pretioase dar si distractive pentru copii.

Ce este minunat la jocurile de constructie e ca acestea nu impun reguli -nu mai mult decat legile fizicii si matematicii- iar cei mici pot explora joaca independenta si libera de la o varsta fragedă. Acest lucru este un beneficiu enorm pentrh dezvoltarea copiilor.

Jocurile care au la baza magneti mai pot intra si in categoria jocurilor de asociere. Copii vor potrivi imagini care se aseamana sau respectă anumite criterii conform cerintelor fiecarui joc iar atractia magnetica va facilita acest proces.

Copiii au posibilitatea sa creeze cu manutele lor imagini prestabilite pentru a-si exersa motricitatea fina, atenția sai coordonarea ochi-mana sau pot crea situatii pornind de la o anumita tema lasad loc imaginației si creativității.

Jucariile educative îmbunătățesc atenția activa iar jucariile cu magneti excelează la dezvoltarea capacității de concentrare a copiilor.

Seturile magnetice de constructie sunt printre jucariile preferate de educatori si grădinițe fie ca respecta principiile educației Montessori, Waldorf sau nu neapărat.

Latura sociala a jocurilor de acest tip este in general reprezentata prin realizarea unor construcții comune, fapt ce îi indeamna pe copii sa isi exerseze abilitățile de comunicare și cooperare, sa invete flexibilitatea de a nu controla fiecare pas al structurii magnetice dar di abilitatea de a construi mai departe pe ceva lucrat de un alt copil.

Jocurile de construcții magnetice sunt in general considerate jucarii STEM pentru faptul ca sunt concepute sa conducă micutii către invatare, educație și curiozitate. Știința, tehnologia, ingineria si matematica devin distractive pentru copii,iar beneficiile in dezvoltarea acestora sunt enorme.